"Sosyete, 'Mış' Gibi Davranıyor, Yaşamında İstikrarı Sağlayamıyor"
Yaşam Koçu Çam: "Sosyetede 'mış gibi yapmak' bir gelenek haline gelmiş. Yaşıyormuş, seviyormuş, samimiymiş, güveniyormuş, anlıyormuş gibi yapmaktan söz ediyorum. Sahte bir rol davranışı bu" "Mutluymuş, güveniyormuş, samimiymiş gibi yapamazsınız. Ya olursunuz ya da olmazsınız. 'Mış' gibi yapmak sahte gülüşlere benzer. Bu yüzden sosyete, yaşamında istikrarı sağlayamıyor"
Türkiye'de 10 yıldır profesyonel yaşam koçluğu hizmeti veren Ömer Çam, sosyetede "mış gibi yapma"nın bir gelenek haline geldiğini belirterek, "Yaşıyormuş, seviyormuş, samimiymiş, güveniyormuş, anlıyormuş gibi yapmaktan söz ediyorum. Sahte bir rol davranışı bu" dedi.
Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda popüler olan yaşam koçluğunun, kişisel hayatta ve iş yaşamında en iyi ve mükemmel olabilmenin yolu olarak bilindiğini söyledi.
Son zamanlarda yaşam koçlarına özellikle "sosyete" olarak bilinen kesimden gelen taleplerin arttığını vurgulayan Çam, şöyle devam etti:
"Sosyete de olsa neticede bu gelen insanların hayattan beklentileri var. Şu bir gerçek ki para ve maddiyat her şeyi çözmez. Milyon lira tutan bir saray ya da villa alınabilir ama içinde huzurlu ve mutlu bir yaşam sürme garantisi yoktur. Mutluluk, alışveriş merkezlerinden satın alınamaz. Çok pahalı bir çanta veya araba satın alınabilir ama hayat dengesine pozitif tesir yapmaz. Yaşam kalitesi ve denge, insanın iç dünyasıyla ilgilidir. İçinizde korku varsa dış dünyada korkuyu yaşamak kaçınılmazdır. İçinizde güvensizlik varsa dışarıda güven problemi her yerde sizi bulacaktır."
Sosyetedekilerin yaşadığı zorluğun, ilişkilerinden kaynaklandığını anlatan Çam, insanların birbirlerini yüzlerindeki maskelerden anlamaya çalışıp buna göre ilişkiler kurduğunu ancak maskenin altındaki kuvvet ve motivasyon açığa çıkınca ilişkilerin bozulup yaşam kalitesinin düştüğünü savundu.
- "Mış gibi yapmak, plastik kelimelerle konuşmaya benzer"
Benzer arabalar, aynı mekanlarda yemek içmek, benzer kıyafetler, çantalar, kokular, ayakkabıların, bir arada olmanın temel şartı olarak kabul edildiğini dile getiren Çam, ilişkilerin, temel yapı taşı olan samimiyet ve güveni barındırmadığını belirtti.
Çam, sosyetede insanların birbirlerine ayna tutamadığını ve bozulan dengeleri düzeltemediğini öne sürerek, şunları kaydetti:
"Sosyetede 'mış gibi yapmak' bir gelenek haline gelmiş. Yaşıyormuş, seviyormuş, samimiymiş, güveniyormuş, anlıyormuş gibi yapmaktan söz ediyorum. Sahte bir rol davranışı bu. Mış gibi yapmak, plastik kelimelerle konuşmaya benzer. Plastik kelimelerde duyarlılık, anlayış, empati, sevgi, huzur gibi hayatın anlamını oluşturan etkiler bulunmaz. Bir çiçeği, bir bebeği seviyormuş gibi yapılamaz. Ya seversiniz ya sevmezsiniz. Mutluymuş, güveniyormuş, samimiymiş gibi yapamazsınız. ya olursunuz ya da olmazsınız. Mış gibi yapmak, sahte gülüşlere benzer. Bu yüzden sosyete, yaşamında istikrarı sağlayamıyor."
Kendisine başvuranlara başarı, mutluluk, huzur, güven ve samimiyeti getirecek biçimde kendi dünyalarının farkına varmalarını sağlamaya çalıştıklarına işaret eden Çam, hayatın gerçek olan değerlerine önem vererek yaşamaları ve ilişkiler kurmalarına destek olduklarını sözlerine ekledi. - Balıkesir