Haberler

Sorman; "Tarımın Geleceği İçin Üretici Birlikleri Şart"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkez delegelik seçimlerine katılan TZOB Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, 2014 yılında büyükbaş havyan sayısının yüzde 7,5 artış ile 15 milyon adede, küçükbaş hayvan sayısının da yüzde 10 artış ile 2,5 milyona ulaştığını açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkez delegelik seçimlerine katılan TZOB Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, 2014 yılında büyükbaş havyan sayısının yüzde 7,5 artış ile 15 milyon adede, küçükbaş hayvan sayısının da yüzde 10 artış ile 2,5 milyona ulaştığını açıkladı. Menteşe Öğretmenevinde gerçekleştirilen TZOB delege seçimine 11 ilçenin Ziraat odası başkan ve delegeleri katıldı. Oda başkanları faaliyetlerini açıklarken, Türkiye Ziraat Odaları Biriliği Genel Başkan Yardımcısı Nuri Sorman Türk tarımı ile ilgili bilgiler verdi.

KOOPERATİFÇİLİK VE ÜRETİCİ BİRLİKLERİ ŞART

Sorman, "Tarımda çok iyi bir yere gelmemiz için kooperatifçiliğin ve üretici birliklerin mutlaka yaygınlaştırılması gerekmektedir. Havza bazlı üretim projesinin hayata geçirilmeyişinin sebebi devletten beklememizdendir. Artık devletin bu işleri yapması mümkün değildir. Çünkü ülkemiz demokratik bir rejim ile idare edildiği için bir vatandaşına ne hakkı veriyorsa diğer vatandaşına da aynı hakkı vermek mecburiyetindedir. Onun için bizlerin mutlaka ve mutlaka kooperatifleşmeyi ve üretici birlikleri hayata geçirmemiz gerekmektedir" dedi.

TKARIMSAL İSRAF 45-50 MİLYAR DOLAR

Sorman, tarımsal üreticilerin milli gelirden yeteri kadar pay sahibi olamadığını belirterek, "Bugün ülkemizde 45-50 milyar dolar tarımsal israf söz konusudur. Bu israflar ancak planlı üretimler ile önlenebilir. 2014 yılında 18 milyar dolarlık ihracat yapan tarım sektörü maalesef kendini sürdürülebilir şartlara hazırlayamamış durumdadır. Ülkemizde bu kadar insanı barındıran, diğer sanayi kuruluşlarına hammadde sağlayan, bu kadar istihdam yaratan tarım sektörü mutlaka ve mutlaka revize edilmesi gerekmektedir. Ülkemizin milli gelirine baktığımız zaman kişi başına 10 bin 500 dolar düşmektedir. Ama tarımcının milli gelirden aldığı paya bakarsanız bunun üçte biri yani 3 bin 500 dolar civarında tarım sektöründeki insanlara pay düşmektedir. 2014 yılında gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12,7 artarken, tarımsal ürün fiyatları yüzde 6,7 civarında artmıştır. Yani üretici yüzde 12 enflasyon karşısında yüzde 6'lık bir fiyat farkı alarak ürünlerini satmak zorunda Kalamışlardır" dedi.

BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAVYAN SAYISI ARTTI

Tarım sektörünün 2014 yılında ülkenin yüzde 20,7'sini istihdam ettirdiğini, 2014 yılında 18 milyar dolar ihracat yapan tarım sektörünün yine 2014 yılında 12 milyar dolarlık ithalat yaptığını belirten Sorman, 6 milyar dolar ülkenin dış ticaret fazlasının tarım sektörü tarafından ülke ekonomisine katıldığını belirtti. Sorman, "2014 yılında büyükbaş hayvan sayımız yüzde 7,5 artarak 15 milyon adede ulaşmıştır. Burada sayın genel başkanımızın büyük emekleri ve gayretleri vardır. Özellikle canlı havyan ve et ithalatını sayın başbakan ile bizzat görüşerek hayvancılık yapan çiftçilerimiz biraz daha rahat konuma gelmiştir. Küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 10 artarak 2,5 milyon başa ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

TARIMA DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERİLMELİ

2014 yılında üretecinin kullandığı kredi borç miktarının yüzde 20 civarında artarak 45 milyar TL'ye ulaştığını belirten Sorman, "Bu 45 milyar TL'nin yüzde 36'sı yüksek oranlı faizlerle alınan kredilerdir. Mutlaka tarıma daha düşük faizli ve daha fazla kredi verilmelidir. Kredilerin geri ödenmesine baktığımız zaman da en dürüst ve borcunu ödeyen kesim yine tarım sektörüdür. Geriye dönmeme oranı sadece yüzde 3 civarındadır. 2014 yılında girdi artışlarına baktığımız zaman gübrede yüzde 1 ila yüzde 11 arasında, mazotta yüzde 4,4 ve tarımsal elektriğin kilovat saati 30,3 kuruşa yükselmiştir. Bu girdilerin KDV ve fonları mutlaka aşağıya düşürülmesi ve üreticilerimizin daha ucuz maliyetle üretim yapması sağlanması gerekmektedir" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close