Sonbahar Hastalık Mevsimi Olmasın
Serhat Çağdaş - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr...
Serhat Çağdaş - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Ertürk, sonbahar ve kış dönemlerinde okul, kreş, kafe, sinema, bakım evleri, gibi yerlerde grip virüsünün bulaşma riskinin arttığını söyledi.
Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde belirli dönemlerde küçük salgınlar olduğunu belirterek, "Karadeniz Bölgesi nemli bir iklime sahip olduğu için üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının alerjik hastalıklara dönüştüğünü çok sık görmekteyiz" dedi.
Her sene grip virüsünün sürekli değiştiğine dikkati çeken Ertürk, virüse karşı haziran-temmuz aylarında aşılar oluşturulduğunu, eylül-ekim aylarında ise piyasaya sunulduğunu ifade etti.
Sonbahar mevsimine girmeden bir iki hafta önce grip aşılarının yapılması gerektiğini dile getiren Ertürk, salgın durumunda aralık, ocak ve şubat aylarında aşının devam edilmesini önerdiğini söyledi.
İsteyen her yaş grubunun grip aşısı yaptırabileceğine işaret eden Ertürk,
"Özellikle belli risk grupları 65 yaş üzeri yaşlılar, diyabet hastaları, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi hastalıkları olanlar aşı yaptırmalı. Gebelerde de riskli bir durum varsa yapılmasını tavsiye ediyoruz. Grip aşısı cansız bir aşı olduğu için risklerini az olarak bildiğimiz bir aşı grubudur. Çocuklarda daha çok 6 ay sonrası yapabiliyoruz. Yenidoğan döneminde aşılamada tedbirli olmakta fayda var" dedi.
Ertürk, grip gibi solunum yoluyla, damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonların kapalı alanlarda daha çabuk yayıldığını belirterek, sonbahar ve kış dönemlerinde okul, kreş, kafe, sinema, bakımevleri gibi yerlerde virüsün bulaşma riskinin arttığını bildirdi.
Bu dönemlerde kapalı mekanlarda insanların virüslerden korunması için sık sık bulundukları mekanları havalandırmaları, ellerini ve yüzlerini sabunla yıkamaları gerektiğine dikkati çeken Ertürk, "Hasta olan kişilerin de virüsü etrafa yaymaması için hapşırma sırasında ağzını ve burnunu tek kullanımlık mendillerle kapatması, gerekirse dirseğine kapalı bir şekilde hapşırması gerekir" diye konuştu.
-"Gripte sıvı tüketimi çok önemli"-
Ertürk, gribin iyileşmesi konusunda özellikle çocuklarda vitamin ve minerallerin sıvıyla alınmasının çok faydalı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Grip enfeksiyonuna yakalanıldığında sıvı alınması çok önemlidir. Yeşil sebzelerin ve C vitamini içeren meyvelerin tüketilmesi vücut direncini arttırması açısından faydalı olacaktır. Vücutta mineraller ve vitaminler koruyucu mekanizmalardır. C vitamininin organların yenilenmesinde kesinlikle fonksiyonel görevi vardır. Dolayısıyla sıvı alımına katkıda bulunabileceği için gripte faydalı olacaktır. Tabi ki C vitamini bir ilaç yerine geçmemektedir. Yiyeceklerden alabildiğimiz ölçüde almakta fayda var. Ayrıca C vitamininin, mukozalarda vücut PH'ını düzenleyici etkisi olacağı için faydalı olacağına inanıyorum."
Muhabir: Asena Akçay - RİZE