Haberler

Son Iklığ Ustası İzleyenleri Büyüledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

“Yöremizin Halk Sanatçıları” başlığı altında kaybolan değerleri halkla buluşturan Antalya Kent Müzesi, bu kez Serikli ıklığ ustası Emin Koç’u konuk etti.

"Yöremizin Halk Sanatçıları" başlığı altında kaybolan değerleri halkla buluşturan Antalya Kent Müzesi, bu kez Serikli ıklığ ustası Emin Koç'u konuk etti.

Söyleşi dinletide Emin Koç, kabak kemane sanatçısı, derlemeci Uğur Önür'le birlikte sahne aldı. Kendi yaptığı ve çocukluğundan bu yana çaldığı ıklığı ile minik bir konser veren 73 yaşındaki Emin Koç, dinleyenleri büyüledi. Yörük Türkmen geleneğinden ezgiler seslendiren Koç'a, genç kuşak sanatçı Uğur Önür de kabak kemanesiyle eşlik etti.

KABAK KEMANENİN ATASI

Dinleti sonunda ıklığ çalgısı hakkında bilgi veren Uğur Önür, Türkiye'de bu çalgıya artık rastlanmadığını, Emin Koç'un da bu çalgının yaşayan son ustası olabileceğini söyledi. Yörük Türkmen'lerin yaylaya çıktıklarında çocuklarına, eğlensinler diye kaval veya ıklığ verdiklerini belirten Önür, "Iklığ, kabak kemanenin atasıdır. Orta Asya kökenli bir Türk çalgısıdır. Ancak günümüzde unutulmuştur. Biz Emin Koç'un Serik'te bu çalgıyı hala çaldığını duyunca kendisini bulduk. Çaldığı boğaz havalarını kayda aldık. Daha sonra bu çalgıyı Kazakistan'daki Türk Çalgıları Festivali'ne götürdük. Bizi büyük bir hayranlıkla karşıladılar ve ıklığı uzun uzun incelediler" dedi. Önür, ıklığ adının okla çalınan çalgılara verilen 'okluk' kelimesinden türediğini söyledi.

Dinleyenlerin büyük ilgiyle karşıladığı Emin Koç ise ıklığın gövdesinin su kabağından, sapının ardıç ağacından, ön kısmındaki derinin ise keçi işkembesinden yapıldığını anlattı. Tel olarak da önceleri at kuyruğu kullanıldığını ancak çabuk akort kaçırdığı için son yıllarda bağlama teli kullanmaya başladığını ifade etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close