Haberler
Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Suriye'deki operasyon sonrası Fransızların 102 yıl önce hazırladığı harita yeniden gündem oldu

102 yıl sonra ortaya çıkan harita Orta Doğu'yu karıştıracak

Yenidoğan soruşturmasında 2. dalga operasyonu: 14 şüpheli daha gözaltına alındı

Türkiye'nin kilitlendiği soruşturmada yeni gözaltılar var

Sıkıyönetim ilanı Güney Kore'yi karıştırdı! Başkan Yoon'un yardımcıları istifa etti, sokaklar yangın yeri

Üst düzey isimlerin hepsi istifa etti, atılan sloganlar sokakları inletti

Son deniz feneri ustaları, rotalarını değiştirdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son deniz feneri ustaları, rotalarını değiştirdi Çocukluk çağlarından bu yana ortağı İbrahim Akgün ile birlikte deniz feneri üreten Yaşar Dağlı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte mesleği bırakmak zorunda kaldı.

Son deniz feneri ustaları, rotalarını değiştirdi

İZMİR - Çocukluk çağlarından bu yana ortağı İbrahim Akgün ile birlikte deniz feneri üreten Yaşar Dağlı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte mesleği bırakmak zorunda kaldı. 15 yıldır deniz feneri siparişi gelmediğini, ellerinde kalan ürünleri de antikacılara verdiklerini belirten Dağlı, antika eşya tamiri yapıp teraryum ve cam süs eşyaları üreterek geçimini sağlıyor.

İzmir'in son deniz feneri ustalarından biri olan Yaşar Dağlı, teknolojinin gelişmesi ile birlikte mesleğini sürdüremiyor. Ortağı İbrahim Akgün ile 51 yıl boyunca deniz feneri üretimi yapan 66 yaşındaki Dağlı, 15 yıldır tek bir sipariş bile gelmemesi nedeniyle rotasını başka bir yöne çevirdi. Ellerinde kalan son deniz fenerlerini antikacılara verdiklerini ifade eden Dağlı, Kemeraltı Çarşısı'ndaki atölyede antika eşyaların tamirini yapıyor, teraryumlar ve camdan süs eşyaları üretiyor. Ortağı İbrahim Akgün ise sipariş edilen ürünlerin satışını gerçekleştiriyor.

"Bir tek biz kaldık"

11 yaşında çırak olarak işe başladığını kaydeden Dağlı, "Ustalarımdan deniz feneri, fayton feneri yapmayı öğrendim. Yıllar geçti, 15 de çırak yetiştirdim. Bazıları öldü, bazıları işi bıraktı. Eskiden burada 15 kişi çalışırdı. Artık bir tek ben ve ortağım İbrahim kaldık. 15 senedir deniz feneri siparişi almıyoruz. Elimizde olan fenerleri de antikacılara verdik. Teknoloji gelişti, el işçiliği kalmadı. Türkiye'de de bu işi yapan kalmadı. Şimdi antika ürünleri tamir ediyoruz, teraryum yapıyoruz. Bu şekilde para kazanıyoruz. Okullarda el işçiliği konusunda ders verilmesi gerekiyor. Artık bir tane bile çırak gelmiyor. Çünkü bu işi öğrense karnını doyuramaz. Örneğin Gaziantep'te Bakırcılar Çarşısı var. İzmir Kemeraltı'nda da böyle bir yer olmasını isterdim" dedi.

Son deniz feneri ustaları, rotalarını değiştirdi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title