Soma'daki Maden Faciası Davası
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın dördüncü oturumu, sona erdi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın dördüncü oturumu, sona erdi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dördüncü oturumu, tutuksuz sanıklar Ergin Yılmaz, Harun Güneş ve Coşkun Derici'nin savunmalarının alınmasının ardından tamamlandı.
Mahkeme başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya, pazartesi gününe kadar ara verdi.
-"Topçu defterleri" tartışması
Mahkeme başkanı Ballı'nın duruşma sırasında, olaydan 2 gün önce sabit sensörde karbonmonoksit değerinin 12 saat 31 dakika boyunca 50 PPM'in üzerinde seyrettiğini belirtip bu durumu açıklamasını istediği tutuksuz sanıklar, durumun dinamit patlatılmasından ileri geldiğini iddia etti.
Sanıkların, bu defterlerin avukatlarında bulunduğunu söylemesi üzerine, müşteki ve müdahil avukatları, sabit sensör verilerinin dinamit patlatılmasını değil, madende yangın yaşandığının kanıtı olduğunu ileri sürerek, "topçu defterleri"nin dinamit patlamalarıyla sabit sensörlerin karbonmonoksit ölçümlerinin karşılaştırılmasında önem taşıdığını kaydetti.
Sanık avukatları ise "topçu defterleri"nin, 1 aylık çalışma sonucu Eynez Maden Ocağı'nda bulunduğunu dile getirerek, bilirkişi istediği zaman niteliğinden ve içeriğinden haberdar olmadıklarını savundukları defterleri tasnif ettiklerini ve "delil aşaması"nda mahkeme başkanlığına sunulacağını ifade etti.
Müşteki avukatlarının defterlere el konulması talebi mahkeme başkanı Ballı tarafından üzerinde oynama yapılması durumunda tespit edileceği ve duruşmanın "delil aşaması"na geçilmediği gerekçesiyle reddedildi.
-Diğer ifadeler
Tutuksuz sanıklardan vardiya amir yardımcısı Ergin Yılmaz savunmasında, madeni Park Teknik işletirken 2009 yılında ocakta çalışmaya başladığını belirterek, madenin Soma Kömürleri AŞ'ye devrolduktan sonra daha iyi teknik imkanlara sahip olduğunu söyledi.
Mahkeme başkanı Ballı'nın, Park Teknik için hazırlanan 2008 tarihli ocağın risklerinin anlatıldığı ve uzun süre üretim yapılamayacağı yönündeki raporla ilgili sorusuna Yılmaz, "Rapordan haberim yok. Bize, çok iyi teklif geldiği ve patronun bunu reddedemediği açıklandı" yanıtını verdi.
İş müfettişleriyle hiç karşılaşmadığını belirten Yılmaz, denetimin gece vardiyasında çalışırken gerçekleşmiş olabileceğine dikkati çekti.
Yılmaz, gaz maskelerinin kontrolü ve niteliğiyle ilgili bilgisi olmadığını ancak amir konumundakilerin depodan istedikleri zaman maskelerini değiştirebildiğini ve bunun kayıt altına alınmadığını dile getirdi.
Tutuksuz sanıklardan vardiya amir yardımcısı Harun Güneş ise "topçu defterleri"ni gördüğünü, buna kapsül ve dinamit sayısı ile kullanıldıkları yer yazılsa da kullanım saatlerinin işlenmediğini kaydetti.
Vardiya amir yardımcısı Coşkun Derici de hakkındaki suçlamaları kabul etmeyip, kendisiyle aynı gün aynı yerde işe giren, aynı konumda farklı vardiyada çalışan sınıf arkadaşının dava dosyasına girmediğini, buna karşın kendisinin sanık durumunda bulunduğunu belirterek durumu "adaletsizlik" olarak nitelendirdi.
Salı hariç hafta boyu süren duruşma süresince, iddianame okundu, 8 tutuklu sanık ile 4 tutuksuz sanığın savunmaları alındı.
-Sanıklar hakkında istenilen cezalar
Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.