Haberler

Soma'da 'Engellilerin İstihdamı' Konulu Panel Düzenlendi

Soma'da 'Engellilerin İstihdamı' Konulu Panel Düzenlendi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde, İŞKUR Soma Şubesi tarafından 'Engellilerin İstihdamı' konulu panel düzenlendi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde, İŞKUR Soma Şubesi tarafından 'Engellilerin İstihdamı' konulu panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) öğretim görevlisi Mustafa Özhan Kalaç, İŞKUR Soma Şube Müdürü Yavuz Altay, Soma Kömür İşletmeleri İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan ve Rehber Öğretmen Fatih Er katıldı. Panelde, Soma'da kayıtlı bulunan 341 engelliden 232'sinin çalışmaya hazır vaziyette olduğu ve istihdam edilmeleri için neler yapılabileceği konuşuldu.

Soma Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğüne bağlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünce düzenlenen panel Maden İş Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İŞKUR Soma Hizmet Merkezi Şube Müdürü Yavuz Altay, açılış konuşmasında, "Engellilerimizin istihdamını konusundaki engelleri ortadan kaldırmak olmazsa olmaz olnara fırsatlar vermek için neler yapabiliriz. Bu konuları görüşeceğiz. Katılımcılarımız kendi alanlarında konu ile ilgili neler yapılabilir konularını anlatacaklar. Neden çalışmak istiyoruz dediğimiz zaman karşımıza üç unsur çıkıyor. Biri ekonomik, sosyal ve psikolojik konular geliyor. Bu aslında tüm insanlarımız için geçerli. Ekonomik ihtiyacımızı gidermek, sosyal ihtiyacımızı gidermek. Toplum çalışmamızı istiyor. Topluma kazandırmak için yaşama tutunmak için bir bağ olması gerekiyor. Bu da tabi ki üretime katkı sağlamaktan geçiyor.

Psikolojik olarak üretim faaliyetinde bulunmayan insanın ruh sağlığı yerinde olmuyor. Bu da çok önemli. İstihdamda sorumluluk devlet, işveren ve işçi üçlüsünde. Başarı ise bu üç organın birbirleri ile uyumlu bir biçimde çalışması ile çözülüyor. İstihdam olarak baktığımızda; 50'nin üzerinde işçi çalıştıran Kamu'da yüzde 4, özelde ise yüzde 3 oranında engelli işçi çalıştırması zorunluluğu var. Muaf tutulan işler ise, yer altı madenciliği, su altı ve güvenlik sektörü. Bizim en sıkıntı duyduğumuz ise Soma'nın yer altı ve madene dayalı olması. Soma'da 190 kontenjan olan yerlerde 220 engellimiz bir işte istihdam ediliyor. Kayıtlarımızda 341 engellimizin 232 tanesi her an çalışmaya hazır vaziyette bulunuyor" dedi.

ENGELLİLERİMİZİN BİR ÇOĞU EĞİTİMSİZ

CBÜ Öğretim Görevlisi Mustafa Özhan Kalaç ise, "Türkiye'de nüfusumuzun yüzde 12'si oranında engellimiz bulunuyor. Bu veriler ise 2002 rakamlarına göre. Bundan sonra net bir rakama ulaşamadık. Zihinsel engelli olarak yüzde 3 oranında bulunuyor. Engellilerimiz eğitimde aktif yer alamıyor. Engellilerimizin yüzde 30'u okuma yazma bilmiyor. Engellilerimizden sadece yüzde 3'ü yüksekokul mezunu. Bu orandan da sadece yüzde 22'si istihdam imkanı bulabilmiş. Engellilerimizin bir çoğu eğitimsiz, sosyal hayata katılamıyor ve istihdam da yeterince yer alamıyorlar" diye konuştu.

ENGELLİLERİN KENDİLERİNİ GELİŞTİRMESİ GEREKİYOR

Soma Kömür İşletmeleri İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan ise, uzmanlaşmış engelli olmadığını belirterek, şunları dile getirdi: "Bizler engellilerimize elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. 10 kişi istihdam hakkımız varsa, biz 40 kişi istihdam edebiliyoruz. Ancak daha fazla alma imkanımız yok. Çünkü çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bizler için ön plandadır. Yetişmiş, bir konuda uzmanlaşmış engelli arkadaşlarımızın olmasını istiyoruz. Engelli arkadaşlarımız İŞKUR veya diğer başka kurumlarımız tarafından açılan kurslara katılarak kendilerini geliştirmeleri lazım. Geliştirip uzman olmuşsa bir kişi engelli veya engelsiz ayrımı yapılmaz. Biz uzman olan her arkadaşımızı rahatlıkla alabiliriz. Açılan kurslarda uzmanlaşan engellimiz her açıdan daha elverişli olur."

Rehber öğretmen Fatih Er'in "Sorunlar varsa, çözümler de mevcuttur" adlı sunumu ile panel sona erdi. Panelistler sorulara da cevap verdi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Yenidoğan Çetesi davasında kritik duruşma başladı! Elebaşı Fırat Sarı savunma yapacak

Bebek katili çetenin lideri sanık sandalyesine oturacak

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

title