Haberler

Solhan'daki Silahlı Kavga Davası

Solhan'daki Silahlı Kavga Davası
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bingöl'ün Solhan ilçesinde 2005'te 5 kişinin öldüğü, 13 kişinin yaralandığı silahlı kavgayla ilgili Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın Yargıtayca ikinci kez bozulmasının ardından 21 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.

Bingöl'ün Solhan ilçesinde 2005'te 5 kişinin öldüğü, 13 kişinin yaralandığı silahlı kavgayla ilgili Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın Yargıtayca ikinci kez bozulmasının ardından 21 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, CMK'nın 102. maddesi uyarınca tahliye edilen tutuksuz sanık Mahmut Karadağ ve oğulları Behçet ve Nihat Karadağ gelmedi.

Duruşmada tutuksuz sanıklardan Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu ile Oktay Mollaoğulları, Bedirhan Mollaoğulları, Yunus Bayır ve avukatlar Ercan Aslan, Ali Haydar Dereli hazır bulundu. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

İfadeleri alınan, Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu ve Bedirhan Mollaoğulları, Yargıtay'ın, "savunma hakkının kısıtlanması" gerekçeli bozma ilamına bir diyeceklerinin olmadığını, daha önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirtti.

Oktay Mollaoğulları da kendisinin olay yerine gittiğinde yaralandığını ifade ederek, "Ben düştüğüm halde Behçet Karadağ'ı nasıl yaraladım bilmiyorum. Bundan dolayı beraatimi talep ediyorum" dedi.

İfadesi alınan Yunus Bayır ise Yargıtay'ın yerel mahkemenin verdiği kararı neden bozduğunu anlayamadığını belirterek, "Mahkemenin verdiği kararı hiç beğenmedim. Onlar hala dışarıda özgürce gezebiliyorlar" diye konuştu.

Tutuksuz sanık Mahmut Karadağ'ın avukatı Dereli ise Yargıtay bozma ilamına uyulmasını talep etti.

Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu ve bazı sanıkların avukatı Ercan Aslan da bozma ilamına bir diyeceklerinin olmadığını belirterek, müvekkillerinin duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sağlık sorunlarını mazeret göstererek duruşmaya gelmeyen Mahmut Karadağ ve oğulları Behçet ve Nihat Karadağ'ın bir sonraki celsede hazır bulunmaları için kendilerine davetiye gönderilmesine karar verdi.

Heyet, Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi ve Solhan Asliye Ceza Mahkemesine gönderilen talimatların beklenmesine karar verdi.

Heyet ayrıca, sanıklardan Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu, Oktay Mollaoğulları, Bedirhan Mollaoğulları ve Yunus Bayır'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.

-Davanın geçmişi-

Bingöl'ün Solhan ilçesindeki Erbakan Caddesi'nde 12 Ekim 2005'te, iki grup arasında çıkan silahlı kavgada, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları ölmüş, 13 kişi yaralanmıştı.

Kavgaya karıştığı iddia edilen Mahmut Karadağ ile oğulları Nihat ve Behçet Karadağ'ın yanı sıra aralarında dönemin ilçe belediye başkanı Niyazi Çavuşoğlu'nun da bulunduğu 21 sanık hakkında dava açılmıştı.

Güvenlik gerekçesiyle Bingöl yerine Gümüşhane 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mahmut Karadağ'ı,

"Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nı silahla vurarak öldürme, 7 kişiyi de silahla yaralama" suçundan 85 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırmıştı.

Diğer sanıklardan Nihat Karadağ'a "3 kişiyi yaralama"dan 6 yıl 4 ay hapis veren heyet, Oktay Mollaoğulları'nı "kasten adam yaralama"dan 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğulları'nı 2 yıl 6 ay, Ahmet Bitmez'i 1 yıl 8 ay, Abdullah Bengiz ve Nazım Karadağ'ı da aynı suçtan 3 ay 10'ar gün hapisle cezalandırmıştı.

Mahkeme heyeti, Behçet Karadağ ile Niyazi Çavuşoğlu'nun da yer aldığı diğer 11 sanığın ise beraatına hükmetmişti.

Yargıtay, 'X' ve 'Y' kod adlarıyla dinlenen gizli tanıkların kimliklerinin kararda açık olarak yazılmadığı gerekçesiyle davanın yeniden görülmesi için dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.

Davayı yeniden karara bağlayan mahkeme heyeti, 21 sanıktan Mahmut Karadağ'ı, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nı öldürmek, Niyazi Çavuşoğlu, Oktay Mollaoğulları, Mustafa Bolat, Baran Mollaoğulları, Yusuf Sevinç, Furkan Gelmez ve Selami Azat'ı yaralama ve ruhsatsız silah bulundurma suçundan toplam 90 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırmıştı.

Sanıklardan Nihat Karadağ'ın, "Bilal Mece, Yavuz Bayır ve Mahsum Ağaç'ı yaralama" suçundan 5 yıl, "ruhsatsız silah bulundurma" suçundan 10 ay hapis, Oktay Mollaoğulları'na, "kasten adam yaralamak"tan 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğulları'na 2 yıl 1 ay, Abdurrahman Bengiz'e 3 ay 10 gün, Nazım Karadağ'a da 3 ay 10 gün hapis cezası veren heyet, Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu'nun da aralarında bulunduğu diğer 15 sanığın ise çeşitli suçlardan beraatına karar vermişti.

Yargıtay, kararı, "savunma hakkının kısıtlandığı, sanıklara yeterince savunma hakkı verilmediği" gerekçesiyle ikinci kez bozmuştu.

- GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA / Yerel
title
Close