Sokakta Oynatılan Ayıları Toplayıp Rehabilite Ediyorlar
Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, bir bölümü sokaklarda oynatılırken toplanan ayılar, bakım ve rehabilitasyon programları uygulanarak doğal yaşamına döndürülüyor.
SELAHATTİN KAÇURU - Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, bir bölümü sokaklarda oynatılırken toplanan ayılar, bakım ve rehabilitasyon programları uygulanarak doğal yaşamına döndürülüyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, gerek yaralanmış gerekse korunmaya muhtaç halde bulunmuş yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonu, Karacabey'de 30 hektar alana sahip merkezde yapılıyor.
Tedavi ve bakım süreçleri tamamlanan ayı, maymun, geyik gibi hayvanlardan bazıları doğal yaşam ortamlarına bırakılıyor, kimileri ise hayvanat bahçelerine teslim ediliyor.
Merkezde koruma altına alınan hayvanlar arasında, bir bölümü sokaklarda oynatılırken toplanan 73 ayı da bulunuyor.
Bazıları hayvanat bahçelerine gönderiliyor
Yaban Hayatı Koruma Daire Başkanlığı Hayvanları Koruma Şube Müdürü Özcan Yaman, bu merkezin yaban hayatının korunması ve sürekliliğinin sağlanması bakımından çok önemli işlevleri bulunduğunu söyledi.
Bu merkezin Türkiye'de ilk ve tek olduğunu belirten Yaman, "Bu merkezimize, vatandaşlarımız ve ekiplerimiz tarafından yaralı, bakıma muhtaç durumda bulunduktan sonra getirilen hayvanların bir bölümü, rehabilitasyon süreçlerinin ardından doğaya bırakılıyor. Doğaya salınması mümkün olmayanlar ise Türkiye'de bulunan 28 hayvanat bahçesinin yöneticileriyle irtibata geçilerek ihtiyaçları doğrultusunda buralara sevkleri sağlanıyor" dedi.
"Kış uykusu bu hayvanlarda yok olmuş"
Yaman, ülke genelinde sokaklarda oynatılırken ele geçen ayıların da merkezde toplandığını anlattı.
Geride kalan ve saklanan az sayıdaki ayıyı oynatanların ise vatandaşların tepkileri doğrultusunda bu işten vazgeçmesinin sağlanmaya çalışıldığını dile getiren Yaman, şöyle konuştu:
"Bu ayılar sokaklardan alınarak bu merkeze getirildiğinde çok bakımsız, zayıf, ortalama 100 kilogram ağırlığındaydı. Buradaki tedavi ve bakımla 300-400 kilograma ulaşabiliyorlar. Merkezde rehabilite edilen 73 ayı var. Bunlar, sokaklarda alınan veya yaralı bulunan hayvanlardır. Evcilleştirildiği, her şeyin hazırını yiyip içmeye alıştırıldığı için vahşi doğaya ayak uyduramıyorlar. Doğaya salındığında yaşama şansları olmuyor. Aynı zamanda, ayılarda görülen kış uykusu bu hayvanlarda yok olmuş. Bazı yaşlı ayılar bu özelliği tekrar kazanıyor, genç ayılara ise kazandırılamıyor."
Yaman, maymun, geyik ve kuş gibi türlerden hayvanların da bulunduğu merkezdeki tedavi süreçlerinin, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden uzmanların desteğiyle yürütüldüğünü sözlerine ekledi.