Haberler

Soğuktan Korunmayanlarda Yüz Felci Olma İhtimali Daha Yüksek

Soğuktan Korunmayanlarda Yüz Felci Olma İhtimali Daha Yüksek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gökhan Balcı - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr."Özellikle soğuk havalarda atkı almadan, korunmadan dışarı çıkanlarda, arabanın camını açarak yolculuk yapanlarda yüz felci görülme ihtimali yüksek" dedi.

Gökhan Balcı - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik, yüz siniri aşırı soğuklardan etkilenen kişilerde yüz felcinin ortaya çıkabileceğini belirterek,

"Özellikle soğuk havalarda atkı almadan, korunmadan dışarı çıkanlarda, arabanın camını açarak yolculuk yapanlarda yüz felci görülme ihtimali yüksek" dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzdeki kasların hareketini sağlayan "fasiyal sinir" olarak bilinen yüz sinirinin, aşırı soğuklardan etkilenmesi nedeniyle yüz kaslarıyla ilgili birtakım problemlerin ortaya çıkabildiğini söyledi.

Yüz kaslarında ortaya çıkan problemlerin yüz felci olarak görülebileceğini belirten Çelik, "Özellikle soğuk havalarda atkı almadan, korunmadan dışarı çıkanlarda, arabanın camını açarak yolculuk yapanlarda yüz felci görülme ihtimali yüksek" dedi.

Çelik, soğuk havaya maruz kalan herkesin yüz felci olmayacağını, bazı insanların yüz sinirinin geçtiği kanalın doğuştan dar olması nedeniyle yüz felcinden daha fazla etkilendiğini anlattı.

Şeker hastalarının yüz felci olma ihtimalinin daha yüksek olduğuna dikkati çeken Çelik, kanser hastalarının da yüz felci olma ihtimali riski bulunan grup arasında yer aldığını kaydetti.

"Yüz felci çok basit bir nedenle olacak diye bir kural yok" diyen Çelik, şunları kaydetti:

"Beyinle ilgili birtakım olaylar, beyin damar tıkanıklıkları, beyin tümörleri gibi olaylarda da yüz felci görülebiliyor. Yüzde eskisine göre farklı bir asimetri varsa, bir kayma varsa bu da yine vatandaşların dikkat etmesi gereken bir kural. Beyin tümörleri hep baş ağrısıyla ortaya çıkmaz. Bazen yüz felciyle de ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu konuya da dikkat etmek lazım. Duş alıp çıkmak da yüz felcini tetikleyebilir. Çünkü sıcaktan soğuğa geçince bir sıcaklık farkı ortaya çıkıyor. Duş alıp dışarı çıkıldığı zaman nezle, grip, sinüzit ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına da eğilim artıyor. Bu enfeksiyonlar da yüz felcini kolaylaştırabiliyor."

-Tedavi süreci-

Çelik, yüz sinirinin geçtiği bölgede kulakla ilgili birtakım yapıların da olduğunu, bu nedenle bu yüz felci hastalarına kulakla ilgili testler yaptırdıklarını, kulakla ilgili bir problem olmadığını gördükten sonra hastalarda kortizon tedavisi uygulamaya başladıklarını belirtti.

Hastaların çoğunun 1,5 ay içinde iyileştiğini aktaran Çelik, 1,5-2 aydan sonra yüz felci düzelmeyen hastalarda cerrahi ameliyatla yüz sinirinin geçtiği kanalı açıp genişlettiklerini, bu durumun çok nadir görüldüğünü kaydetti.

Yayıncı: Erdal Turanlı - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel
title
Close