Haberler

Sofraların En Acı "Reçeli"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da zahmetli bir sürecin sonunda acı biberden elde edilen ve "isot reçeli" olarak adlandırılan sos, farklı tadıyla kahvaltı sofralarını renklendiriyor.

MEHMET AKİF PARLAK - Şanlıurfa'da zahmetli bir sürecin sonunda acı biberden elde edilen ve "isot reçeli" olarak adlandırılan sos, farklı tadıyla kahvaltı sofralarını renklendiriyor.

İsot hazırlayarak geçinen aileler tarafından evlere ve bahçelere götürülen biberler, yıkanıp saplarından ve çöplerinden arındırılıyor. Kalitesine göre ayrılan biberler makinede parçalanıyor, ardından hava alması ve soğuması için naylonların üzerinde yaklaşık 12 saat bekletiliyor.

Daha sonra toplanan biberler makinede çekildikten sonra 10 metrelik havuzlara seriliyor. Çekilen biberler tuzlanıp ardından suyunun katılaşması ve köpük oluşmaması için saat başı karıştırılıyor.

Hava sıcaklığına göre yaklaşık 3 gün güneşte bekletilen biber, zeytinyağı ile harmanlanarak reçele dönüşüyor. Genellikle kadınların acılı ellerinden geçen bu zahmetli yolculuğun ardından isot reçeli, tezgah ve sofralarda yerini alıyor.

- "Reçele ilgi fazla"

Sırrın Mahallesi'nde boş tarlada kurduğu çadırda isot reçeli yapan Mahmut Polat, 15 yıldır sonbahar aylarında bu zahmetli yolculuğu sürdürdüklerini, bu işten para kazandıklarını söyledi.

Reçele herhangi bir katkı maddesi bırakmadıklarını dile getiren Polat, müşterilerin damak zevkine göre reçele ceviz, badem ve fındık eklediğini aktardı.

İşlerinin zorluğuna değinen Polat, "Diğer illerde yapılan reçelden en büyük farkımız burada üretilen biberimizdir. Çünkü bizim biberimiz mideyi bağırsağı bozmaz. Ne kadar acı olursa olsan hiçbir zaman zarar vermez. Bu Urfa biberinin en büyük farkıdır. Bu da tamamen toprağımızdan kaynaklanıyor. Başka illerden getirilen tatlı biber tohumu burada ekildiği zaman acı oluyor" diye konuştu.

Reçel satan esnaf Yusuf Demirtaş da Şanlıurfa'da isot reçelinin diğer illere oranla çok tüketildiğini söyledi.

Daha çok sonbahar ve kış aylarında reçelin talep edildiğini aktaran Demirtaş, "Biz satıcılar katkısız olarak satarız. Müşteriler bizden aldıktan sonra içine zevkine göre kuruyemiş koyuyorlar. Kilogramını kalitesine göre 12 ile 15 lira arasında satıyoruz. Özellikle kahvaltı sofralarımızda isot reçeline daha fazla ilgi gösteriliyor" dedi.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close