Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

21 ilde daha okullar tatil edildi

21 ilde daha okullar tatil edildi

Sivas Olaylarının 22. Yılı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programda anıldı.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programda anıldı.

Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sanatçılar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Seyrantepe Mahallesi'nde toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.

Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri ve anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi.

Sivas olaylarında ölenlerin isimlerinin okunduğu anma programında, aileler ile HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP'li ve HDP'li bazı milletvekilleri, merkezin önüne karanfil bıraktı.

Olaylarda hayatını kaybeden aileler adına konuşan Sivas olayları davasının müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, 22 yıldır canlarının yandığını söyledi. Türkiye'nin her yerinde insanların 22 yıldır 2 Temmuz'da Madımak'a "lanet okumak" için birleştiğini belirten Sarıhan, olayda hayatını kaybeden ailelerin acısını anlatmaya çalışacağını söyledi.

Sivas olayları davasının zaman aşımına uğradığını hatırlatan Sarıhan, şunları kaydetti:

"Bu insanlığa karşı bir suçtur ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı olmaz. Şimdi Anayasa Mahkemesi önünde bunun mücadelesini veriyoruz. Acılar zaman aşımına uğrar mı? Şimdi hepimiz aydınlık yolu açmak için buradayız. Sadece 2 Temmuz'larda her türlü katliamın, insanlığa karşı yapılmış her türlü saldırının karşısında hep birlikte kol kola girmeliyiz. Bu alanda bizi birleştiren acılar mücadele de birleştirmeli ve yolumuzu açmalı. Şu müzeyi bir utanç müzesi, insanlık müzesi yapana kadar ve bu davayı insan haklarına karşı işlenmiş suç olarak nitelendirene kadar, ülkemizde barışı sağlayana kadar mücadeleye davet ediyorum."

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise 22 yıldır hesabın sorulmadığını, bu hesabın Sivaslıların vicdanıyla sorulabileceğini belirtti.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir de hak mücadelesini sadece Aleviler değil, ülkenin aydınlık yüzlerinin, çağdaşların ve tüm halkların vermesi gerektiğini söyledi.

Tüm dünyadaki katliamların aydınlık ve bütün insanların kardeşçe yaşayabileceği bir ülke istediklerini vurgulan Demir, mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini söyledi.

Anma programında Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün de konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından semah gösterisi sunuldu. Daha sonra Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binası ziyaretçilere açıldı.

Eski Madımak Oteli kapısında beklediler

Bilim Kültür Merkezi'ndeki anı köşesinde olaylarda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettikleri bazı kişilerin de isimlerinin yazılı olmasına tepki gösterenler, eski Madımak Oteli kapısında bekleyerek içeriye kimseyi almadı.

Olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarından bazıları, anı köşesine karanfil bırakanlara tepki gösterdi.

Sivas olaylarında hayatını kaybeden Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen, kapı önünde yaptığı açıklamada, "Burada eşimi, arkadaşlarımı şehit verdim. Ben bu kapıyı hep yumrukluyorum. Beni yakanın da resmini içeri koymuşlar. Beni yakanın resmi çıkacak burası utanç müzesi olacak. Başka çözüm yok" dedi.

Çimen'i CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan sakinleştirdi.

Kapı önünde nöbet tutanlardan Nesimi Çimen'in yakınlarından Erdal Yıldırım da şehit ailelerinin eski Madımak Oteli'nin müze olması yönündeki talepleri gerçekleşmediği için kapıyı kilitlediklerini belirterek, "İçeride yanan ve yakanların isimleri bir arada. Bunu protesto ediyoruz. İçeri almıyoruz, biz de girmiyoruz" diye konuştu.

Notlar

Anma programına, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra 70 CHP'li, 15 HDP'li milletvekili, gezi olayları sırasında Kızılay'da başından vurulan Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre iller başta olmak üzere başka şehirlerden takviye polis ekipleri, kente geldi. Sivas ve başka illerden 2 bin 800 polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

Eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergah, araç trafiğine kapatıldı. Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı. Bilim ve Kültür Merkezi'nde ve yürüyüş güzergahındaki bazı noktalarda dedektör köpekle arama yapıldı.

Kaynak: AA / Yerel
title