Sinek Kovan Kumaşla Dünyaya Açıldı
Denizli'de yüksek teknoloji kullanarak kumaş üreten bir firma, geliştirdiği sinek kovucu döşemelik kumaşları, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç etmeye başladı.
İBRAHİM SÜZER - Denizli'de yüksek teknoloji kullanarak kumaş üreten bir firma, geliştirdiği sinek kovucu döşemelik kumaşları, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç etmeye başladı.
Firmanın yönetim kurulu başkan yardımcısı Murat Tosunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıl önce havlu ve bornoz üretimi ile başladıkları tekstilde 1994 yılında iplik imalatına geçiş yaptıklarını, bu alanda da farklılaşmak için ABD üretilen ve "şönil" adı verilen arkası kaplamalı kumaşların üretimine geçtiklerini anlattı.
Bu ürünle iç piyasanın en büyük tedarikçisi olduklarını, ABD'den yapılan ithalatın da önüne geçtiklerini dile getiren Tosunoğlu, Osmanlı figürleri, Osmanlı renkleri ve o döneme ait esintilerin bulunduğu "nakkaş" isimli kumaş koleksiyonu oluşturduklarını, bu ürünün fuarlarda çok beğenilmesinin ardından "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin ilk 3 yılında özellikle erkeklerin üzerindeki kaftanlar ve savaş alanlarındaki çadırlarda, saraydaki koltuklarda bu kumaşların kullanıldığını söyledi.
Son dönemde teknik tekstillere de adım attıklarını, fonksiyonel kumaşlar üretmeye çalıştıklarını dile getiren Tosunoğlu, Ar-Ge çalışması sonucu ferahlık duygusu veren ve cildi yenileme özelliği bulunan aloe veralı ve ortama güzel koku yayan parfümlü döşemelik kumaşlar ürettiklerini ifade etti.
Genelde döşemelik kullanılan koku veren kumaşın fuarlarda beğeni kazandığını anlatan Tosunoğlu, içine nano boyutlarda yerleştirilen kapsüllerin koltuklar kullanıldıkça patlayarak koku yayması ilkesine göre hareket eden teknolojik kumaşları farklı ihtiyaç alanlarına da yaygınlaştırdıklarını dile getirdi.
Bu üretimin ardından Endonezya, Malezya ve Singapur'dan, sinek kovucu döşemelik kumaş üretimi için gelen talepler için kolları sıvadıklarını kaydeden Tosunoğlu, yaptıkları çalışmada sinek kovucu kumaşı üretmeye başardıklarını ve testlerinde olumlu sonuç aldıklarını belirtti.
Gönderdikleri kumaşların beğenilmesinin ardından seri üretime geçtiklerini dile getiren Tosunoğlu, şunları söyledi:
"Sinek kovucu kumaşla kapanan koltuğa oturduğun zaman partiküller patlıyor ve bizim duyamayacağımız ama sinekleri iten bir koku yayıyor. Bu şekilde sinek kovucu ürünler geliştirmiş olduk. Yaptığımız testlerde başarı elde ettik ve uluslararası belgelerimizi aldıktan sonra ihracata başladık. Şu anda en çok talep Uzakdoğu'dan geliyor. Üretimin büyük bölümünü Singapur'a gönderiyoruz. Ürünü tanıttıkça Afrika'dan da talepler gelmeye başladı. Özellikle sineklerin önemli bir sorun olduğu tropik iklime sahip ülkelerden yoğun talep bekliyoruz."
Dünyaya 10 milyon dolarlık ihracat
Kokulu kumaş ve sinek kovucu kumaşların katkısıyla ihracatlarınıı 10 milyon dolara çıkardıklarına dikkat çeken Tosunoğlu, yaptıkları üretimin piyasadakilerden farklı olması nedeniyle krizlerden etkilenmediklerini kaydetti.
Halen 7 kıtada çok farklı pazarlara ürün gönderdiklerini kaydeden Tosunoğlu, Yeni Zelanda gibi dünyanın öbür ucundaki ülkelerde ürünlerinin kullanılıyor olmasının gurur verici olduğunu sözlerine ekledi.