Sındırgı'da Yılda Ortalama 4 Milyon Adet Fidan Üretiliyor
Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı Sındırgı fidanlıklarında yılda ortalama 4 milyon fidan yetiştiriliyor.
Sındırgı Fidanlık Şefi Kenan Altun, yetiştirilen sahil çamı, ceviz, meşe, badem, fıstık çamı, akçaağaç, servi, karaağaç ve mazı gibi türlerin yüzde 90'ının Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı Orman İşletme Müdürlüklerine, yüzde 10'unun ise belediyelerin park bahçe müdürlükleri ile diğer özel firmalara gönderildiğini söyledi.
Fidanların cins, boy ve yaşına göre 15 kuruştan 110 liraya kadar satıldığını ifade eden Altun, "Talepler, Orman Genel Müdürlüğümüze ait Fidan Bilgi İzleme Sitesi'nden (FİBİS) belirleniyor. Her yıl kasım aylarında Orman İşletme Müdürleri veya şeflerin katılımıyla fidan tevzi toplantıları yapılıyor. Bu toplantılarda fidan ihtiyaçları belirleniyor. Sonrasında ihtiyaç olan işletmelere gönderiliyor. Özel sektör süs bitkilerine yöneldiği için biz orman ürünlerine öncelik vermeye başladık" dedi.
Altun, yeniden süs bitkilerine ağırlık vermeyi ve fidanlıklarda sera uygulamalarına başlamayı planladıklarını belirterek, "İlçemizin iklimi ve toprak yapısı fidan üretimi için çok uygun. Biri danışman mühendis olmak üzere 18 daimi personel ve 100'e yakın orman köylüsüne sağladığımız iş imkanı ile ilçe ve dolayısıyla ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyoruz. Sadece fidanlığımızda yetişen özel ürünlerimiz de var. Örneğin sahil çamı dediğimiz tür fidanlığımızda yetiştirilip Adapazarı, Kocaeli ve Balıkesir'in sahil kesimleri ile Bursa'ya gönderiliyor" diye konuştu.