Haberler

Sincik Balı Lezzetini Geven Çiçeğinden Alıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sincik Arıcılık Eğitim Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Işık, Sincik balının lezzetini geven çiçeğinden aldığını belirtti.

Sincik Arıcılık Eğitim Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Işık, Sincik balının lezzetini geven çiçeğinden aldığını belirtti.

1998 yılından beri arıcılıkla uğraştığını söyleyen Sincik Arıcılık Eğitim Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Arıkonak Köyü Muhtarı Mehmet Işık, Türkiye'nin en kaliteli balları arasında yer alan Sincik balının lezzetini geven çiçeğinden aldığını söyledi. Yaklaşık 26 yıldır arıcılık yaptığını belirten Işık, "Bu güne kadar Adana-Mersin tarafına giden arılarımızı kışın orada konaklardık. Ancak o bölgede zirai ilaçlanmanın çok olması, arılarımızın bu ilaçların etkisi ile ölmesi ve balın kalitesinin düşmesinden dolayı iki yıldır gitmiyoruz. Kendi memleketimizde zirai ilaçlamaların az olduğu bölgelerde kalarak daha kaliteli bal üretmeye çalışıyoruz. Aslında Sincik balı dünyanın en kaliteli ballarından biridir. Bu güne kadar yeteri kadar tanıtımı yapılmadığı için arıcılarımız emeğinin karşılığını alamamıştır. Balımızın kalitesini artırmak ve hak etiği değere ulaşmasını sağlamak amacıyla 2013 yılında dernek çatısı altında bir araya gelerek ilk adımı atmış olduk. İki yıldır faaliyet gösteren derneğimiz geçtiğimiz yıl ilçemize dışarıdan gelen gezici arıcıların engellenmesi için girişimlerde bulunmuş ve bu vesile ile arıcılarımız daha fazla bal üretmişlerdir. Ayrıca derneğimiz İstanbul'da yapılan Adıyaman tanıtım günlerine katılarak gurbetteki hemşerilerimizi Sincik balının kalitesinden haberdar etmiştir. İnşallah bu yıl derneğimiz tarafından ilçemizde bal festivali yaparak balımızı tüm Dünya'ya tanıtacağız. Şuanda arı yavru takviyesi yaparak kendisini geliştiriyor. Bal mevsimine güçlü girebilmeleri için şuanda bölgemizde açan bin bir çeşit çiçekten besleniyorlar. Sincik balı geven balıdır, bölgemizde bin bir çeşit çiçek açıyor ama en önemlisi geven çiçeğidir. Ancak geven çiçeğinin süresi kısa olduğundan bu ilave bölgemizde bal ormanları oluşturarak, arının bal yapma süresini uzatabiliriz. Bu konuda dernek olarak girişimlerde bulunduk, dernek başkanımızla birlikte Sayın Valimizi ziyaret ederek ilçemizde bal ormanları oluşturulması için destek istedik. Sayın Valimiz bizi Orman İl Müdürümüze yönlendirdi, o da sağ olsun bu konuda bize söz verdi. Bölgemizde akasya ağacı ekerek oluşturulacak bal ormanları ile arının bal üretim süresi uzatılmış olacak. Bölgemizde akasya ağacı gevenden 15-20 gün önce çiçek açıyor. Bal sezonuna girdiğimizde arı sıfırdan bal üretmeye başlıyor, ancak akasya çiçeğinden 15-20 gün beslenen arı güçlü bir şekilde bal mevsimine girerse daha fazla ve daha kaliteli bal üretecektir. Bu vesileyle arıcılarımız daha fazla bal elde ederek emeklerinin karşılığını almış olacaklar" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close