Silivri'de Deniz Kirliliği Sorunu
Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, yapılan analiz ve tetkiklerde Silivri'de denize girilebilir oranlarının diğer ilçelere göre çok büyük bir farklılık gösterdiğini belirterek, "Silivrimizin denizi temiz, vatandaşımız gönül rahatlığıyla denize girebilir" dedi.
Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, yapılan analiz ve tetkiklerde Silivri'de denize girilebilir oranlarının diğer ilçelere göre çok büyük bir farklılık gösterdiğini belirterek, "Silivrimizin denizi temiz, vatandaşımız gönül rahatlığıyla denize girebilir" dedi.
Balcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Silivri'nin 45 kilometrelik sahil şeridiyle turizme açık bir kıyı olduğunu vurgulayarak, çevre sağlığı konusunda son derece hassas olduklarını söyledi.
Bir sahil ilçesinin verdiği avantajları bildiklerini, bu kapsamda belediye olarak 6 yıldır, deniz ve çevresinin iyileştirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını anlatan Balcıoğlu, deniz kirliliğinin, dere ıslahının yapılmamasından kaynaklandığını kaydetti.
Balcıoğlu, " Silivri'de yaşayan vatandaşlarımızın daha temiz ortamda denize girmesi için her yıl olduğu gibi bu yıl da kapsamlı temizlik çalışması yapıyoruz. Ekiplerimiz, aşırı sıcaklar başlamadan kıyı temizliğini yaptı. Marmara Denizi'nden gelen yosunları kumsaldan temizleyen ekiplerimiz, halkın da deniz kirliliği konusunda daha duyarlı olmasını bekliyor. Çünkü bu tek taraflı olmuyor. Sahil ve deniz hepimizin ortak kullanım alanı. Bu nedenle bunu korumamız gerekiyor" diye konuştu.
Deniz üzerinde zaman zaman görülen kırmızı yağ tabakasının, balıkların yumurtlama döneminden kaynaklandığını dile getiren Balcıoğlu, şöyle konuştu:
"Bu kırmızı yağ tabakası ilçemizde de görülebilir fakat bunun tehlikeli olmadığını belirtmek istiyorum. Yetkililerin yapmış olduğu araştırmada, analiz ve tetkiklerde Silivri'deki denize girilebilir oranları diğer ilçelere göre çok büyük bir farklılık gösteriyor. En son aldığımız verilere göre Silivrimizin denizi temiz, insanlarımız, vatandaşlarımız, gönül rahatlığı ile denize girebilirler."
İstanbul Tabipler Odası Silivri Temsilcisi Dr. Mehmet Fethi Bozçalı da deniz kirliliğinin, her yıl yaz sezonunda karşılaştıkları sorunlardan biri olduğunu aktararak, toplum sağlığı açısından önemine vurgu yaptı.
Kirliliğin, sanayi ve gemi atıklarıyla bireysel kirletme gibi birçok nedenden kaynaklandığını ifade eden Bozçalı, problemin çözümlenmesi bakımından herkesin eşit sorumluluğa sahip olduğunu bildirdi.
Özellikle kanalizasyon atıklarının denizi kirletmesiyle denizde oluşan kolibasilinin artması ve yoğunluk oluşturmasının insan sağlığını olumsuz etkilediğini kaydeden Bozçalı, "Deniz kirliliğinin hem cilt hem de mide, bağırsak sistemi üzerinde olumsuz etkisi olduğu gibi, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olarak halk sağlığını tehdit eden bir faktördür. Denizlerimizin insan sağlığını etkileyecek kirletici unsurlar içermemesini diliyoruz. Toplum sağlığının korunması ve halkımızın rahatlıkla denize girebilmesi için her türlü duyarlılığı göstermek zorundayız. Yetkilileri de duyarlı olmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme ekibi, temizleme işlemlerine devam ediyor.