Haberler

Silifke'de Kuşların 4 Bin Adet Yuvası Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Silifke ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan 4 bin adet kuş yuvası ormanlara asılacak.

Mersin'in Silifke ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan 4 bin adet kuş yuvası ormanlara asılacak.

Yapılan yuvaların bir kısmı ise Silifke Orman İşletme Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törenle ilçedeki bazı okulların öğrencilerine ve vatandaşlara dağıtıldı.

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, yuva dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, ülkemizin doğal güzelliği, ekonomik gücü ve yaşam ortamı olan ormanlardaki eko sistemin dengesini korumak ve dumansız yangın tehlikesini önlemek için kuşlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

2013 yılı programında bulunan Silifke Orman İşletme Müdürlüğünde 4 bin adet kuş yuvasının yaptırılıp ormanlara asılacağını ifade eden Baca, ormanların böcek zararından korunması için böcekçil kuşların biyolojik mücadelede önemli rol oynadığını belirtti.

Biyolojik mücadele çalışmalarında çevreye zarar verilememesinin ve ekonomik olmasının amaçlandığını, kuş yuvalarının da çevreye zararsız ve uzun yıllar kullanılacak olması nedeniyle ekonomik olduğunu vurgulayan Baca, şunları söyledi:

"Yurdumuzda yaklaşık 421 çeşit böcekçil kuş mevcuttur. Kuşlar çok enerjik hayvanlardır. Bu enerji ihtiyacını karşılamak için oldukça fazla besine ihtiyaç duyarlar. Bir günde kendi ağırlığının yaklaşık 3 katı kadar besin tüketirler. Bir ağaçkakan ormanlarımızın en zararlı böceklerinden, bir yılda 4-5 üreme yaparak milyarın üzerinde çoğalma yapabilen Akdeniz çam kabuk böceğinden yılda bir milyonun üzerinde tüketebilmektedir. Bir çalıkuşu yılda 8-10 milyon küçük böcek, bir kırlangıç yaz döneminde birkaç milyon sineği yok edebilmektedir. Bir ağaçkakanın kursağında 150'den fazla kabuk böceği, bir guguk kuşunun kursağında ise 80 adet çam kese böceği larvasına rastlanmıştır. Bu kapsamda kuşları korumak ve sayısını arttırmak için Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüz yılda 4 bin adet kuş yuvası yaptırarak işletme müdürlüğü ormanlarına astırmaktadır. 2013 yılında ilk defa başlattığımız can suyu havuzları da kuş yuvalarının asılmasıyla daha da önem kazanmaktadır."

Geçmiş yıllarda astırılan kuş yuvalarının her yıl kontrol edildiğinde doluluk oranının yüzde 70'e kadar çıktığını tespit ettiklerini anlatan Baca, "Doğal dengenin bozulmaması ve ormanlarımıza yangında fazla zarar veren böcek tehlikesini önlemek için kuşlara ve kuş yuvalarına zarar verilmemeli, zarar vermek isteyenlere de mani olunmalıdır" dedi.

Konuşmanın ardından ise kuş yuvaları öğrencilere ve vatandaşlara Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Hakan Sayılan, Silifke Orman İşletme Müdür Vekili Muharrem Şahin, Bölge Müdür Yardımcısı Refik Ulusoy, Orman Zararlarıyla Mücadele Şube Müdürü Yusuf Bayer, Şube Müdürü Zekeriya Demir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Çiftçi, Milli Eğitim Şube Müdürleri Cemalettin Turan, Recep Şeker, Sabit Yıldız tarafından dağıtıldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close