Silaj Kullanımının Önemi" Konferansı
Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besleme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türkmen: "Hayvanların gebe kalmaması, meme ve tırnak hastalığının birçoğu dinlenme dönemdeki bakım ve beslemeden kaynaklanıyor"
Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besleme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Türkmen, hayvanların gebe kalmaması, meme ve tırnak hastalığının birçoğunun dinlenme dönemdeki bakım ve beslemeden kaynaklandığını söyledi.
Türkmen, Ticaret Borsası'nda düzenlenen "Silaj Kullanımının Önemi" konulu konferansta, hayvan yetiştiricilerinin en büyük sorununun hayvanların gebe kalamaması ve çeşitli hastalıklar olduğunu belirtti.
Doğum yapacak gebe hayvanların dinlenme dönemindeki bakımları sırasında birçok hata yapıldığına dikkat çeken Türkmen, doğumu yaklaşan gebe hayvanların iyi gözlenmesi ve bakımlarının doğru şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.
Dinlenme döneminde gebe hayvanların bağışıklık sisteminin yavaşladığını ve hastalıklara karşı direncinin düştüğünü ifade eden Türkmen, şöyle konuştu:
"Dinlenmede olan hayvanın bağışık sistemi yavaşlar ve hastalıklara karşı direnci doğuma yakın zamanda düşer. Çünkü doğuma 40 gün varken gebe ineklerin karnındaki buzağı hızla gelişir. Buzağı doğumdan önceki gelişimini son 4 haftada tamamlar ve bu süreçte yaklaşık 20 kilogram alır. Bu da ineğin direncinin düşmesine neden olabilir. Hayvanın daha güçlü, hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlamak için beslenmesine ve bakımlarına dikkat edilmesi gerekir. Hayvanların gebe kalmaması, meme ve tırnak hastalıklarının birçoğu dinleme dönemindeki bakım ve beslemeden kaynaklanıyor."
Türkmen, yetiştiricilerin dinlenme döneminde yaptığı bir takım hatalar olduğunu, bu hataları sadece küçük işletmecilerin değil büyük işletmelerin de yapabildiğini kaydetti. - Kırklareli