Silah Bırakma Çağrısı İş Dünyasını Hareketlendirdi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Şükrü Ünlütürk, çözüm sürecinde terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısı yapılması aşamasına gelinmesinin umutları artırdığını belirterek, sürecin ekonomik bacağını desteklemek üzere batı ve doğudaki iş insanlarının eşleştiren bir platform kurduklarını söyledi.
TOLGA ALBAY - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Şükrü Ünlütürk, çözüm sürecinde terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısı yapılması aşamasına gelinmesinin umutları artırdığını belirterek, sürecin ekonomik bacağını desteklemek üzere batı ve doğudaki iş insanlarının eşleştiren bir platform kurduklarını söyledi.
AA muhabirini açıklamalarda bulunan Ünlütürk, çözüm süreci ile 2 yıldan bu yana önemli ölçüde çatışmasızlık dönemi yaşandığını, bu süre içinde o bölgede yatırımlar yönünden de beklentilerin arttığını kaydetti.
Devletin de bu konuda iyi niyetli destekleri bulunduğunu özellikle açıklanan son teşvik programının çok akıllı bir destek olduğunu dile getiren Ünlütürk, tüm desteklemelere rağmen bölgenin refahını artıracak düzeyde bir yatırım akışının gerçekleşemediğine dikkati çekti.
İşleri batıda olan girişimcilerin güvenlik ve lojistik gibi sorunları göstererek yatırımlarını bölgeye taşımaktan çekindiğini anlatan Ünlütürk, bölgeyi farklı bir bakış açısıyla kalkındıracak bir proje üzerinde çalıştıklarını anlattı.
- Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi
"Silah bırakma çağrısıyla çözüm sürecinde çok daha umutlu bir noktaya geldik" diyen Ünlütürk, sürecin ekonomik ayağını desteklemek üzere TÜSİAD ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğiyle somut sonuç vereceğine inandıkları Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi'ni hayata geçirdiklerini ifade etti.
Doğu ve Güneydoğu'daki kentlerde yaptıkları görüşmeler sırasında çok sayıda girişimcinin "bizim paraya ihtiyacımız yok iş yapmak istiyoruz ama ne iş yapalım, bize yardımcı olun" dediğini aktaran Ünlütürk, projenin gelişiminde bu çağrıların büyük etkisi olduğunu bildirdi.
Ege Giyim Sanayicileri Derneği başkanlığı yaptığı 1997 yılında Adıyaman'da yerel girişimcilerle başlattıkları konfeksiyon yatırımlarının bugün kentin kaderini değiştirdiğini, bu modelin artık daha geniş bir çapta ele alınmasının vaktinin geldiğini belirten Ünlütürk, şu bilgileri verdi:
"Çözüm sürecinin ekonomik ayağını desteklemek üzere batı ve doğudaki iş insanları arasında usta çırak ilişkisine dayalı bir platform kuruyoruz. Bugüne kadar batıdan gelecek iş insanlarının bölgede yatırım yapmasını ön plana alan yaklaşımların dışında bölge insanını merkeze alan, bölgedeki girişimciliği destekleyen ve o bölgedeki işleri büyütmek için destek olmayı arzulayan bir platform yaratıyoruz.
O bölgedeki insanların başarılı olmasının diğerleri tarafından örnek alınarak yatırımların çarpan etkisiyle hızla artacağını düşünüyoruz. Çünkü dışarıdan bir yatırım geldiğinde oradaki insanlar bunu örnek olarak göremiyor. 'Adamın parası var gelip yapıyor ben yapamam' diyor. Oysa kendi bölgesinden birisi yaptığında bunun olabileceğini görüp kendisi de giriyor. Anadolu'da sanayileşme insanların birbirine özenip taklit etmesiyle başladı. Adana'da çırçır, Konya'da bisküvi, Bursa'da tekstil böyle gelişti. Yani biz bölge insanının doğru yatırımları yapıp başarılı olmasına katkı sağlarsak diğer insanların da onu taklit edeceğini düşünerek bu projeye adım attık."
Başarı hikayeleri
TÜSİAD ve TÜRKONFED üyelerinin de bu proje içinde yer almak istediğini, deneyimli iş insanlarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki girişimcilere iş kurma ve büyütme konusunda danışmanlık yapacağını, bilgi, beceri ve bağlantılarını paylaşacağını ifade eden Ünlütürk, akademik araştırma sonucu özellikle 4 sektörün proje kapsamında öncelikli olarak değerlendirildiğini dile getirdi.
Bilgi, beceri ve pazarların paylaşılmasıyla bir çok başarı hikayesi yaratabileceklerini söyleyen Ünlütürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu işbirliğini bir usta çırak ilişkisi, el verme dediğimiz, bir anlamda daha fazla bilen birinin daha az bilene yol yöntem göstermesi olarak gösterebiliriz. 'Dışarıdan insanların gelip yatırım yapmasını beklemek, başkasından fayda beklemek yerine kendi kentim ve bölgem için ben varım diyorsanız biz de varız' diyoruz.
Çok uzun yıllar sürebilecek bir platform kuruyoruz. Türkiye'nin her tarafında toplantılar yapıyoruz, firmaları davet ediyoruz. Başvuran firmalarla tek tek görüşme yapıyoruz. Projenin henüz başında 300 firma başvuru yaptı. Danışman olarak ise 50 iş insanıyla başladık. Bu havuzları derinleştirdikten sonra eleme ve eşleştirmeler yapacağız. Bölgede hızla gelişim potansiyeli olan tekstil ve konfeksiyon, yapı malzemeleri, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerine ağırlık veriyoruz ancak plastik, otomotiv, kültür balıkçılığı ve mobilya sektörlerinden de danışmanlarımız var."
Genç emeklilere çağrı
Ünlütürk, nitelikli iş gücü konusundaki sıkıntının giderilmesi noktasında da ülke genelinde genç yaşta emekli olan 8 milyon vatandaşa bölgede yarı veya tam zamanlı çalışmak için çağrıda bulunduklarını ifade ederek tüm ülkenin potansiyelini seferber edebilecek bir çalışma yapmak istediklerini kaydetti.
Projeyi Kalkınma Bakanlığı ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'na (KOSGEB) da aktaracaklarını, hükumet desteğinin hızlı sonuçlar alınmasına yardımcı olacağına işaret eden Ünlütürk, projede kısa zamanda başarı hikayelerinin ortaya çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.