Siirt'te, "Işık Hadisesi" Bir Kez Daha Gözlendi
İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önce hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptığı ışık düzeneği bugün yeniden çalıştı.
İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önce hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptığı ışık düzeneği bugün yeniden çalıştı.
İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim-" diyerek İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptırdığı ve 1960 yılındaki bir restorasyonda bu özelliğini kaybetmesinin ardından oluşturulan bilim heyetince yeniden aktif hale getirilen düzenekle gerçekleşen "ışık hadisesi" Aydınlar ilçesinde gözlendi.
Sabah namazının ardından Aydınlar'daki İsmail Fakirullah Hazretleri'ne ait türbeye, ışık hadisesini izlemek için Siirt Vali Vekili Gürbüz Saltaş, Kaymakamı Ahmet Yıldız, Aydınlar Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu ile yurdun dört bir yanından vatandaşlar geldi.
Türbeye sığmayan vatandaşlar için buranın avlusuna ekran kuruldu. Vatandaşlar ellerindeki fotoğraf makineleri ve telefonlar ile güneş ışıklarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna değdiği bu anı izlemeye ve görüntülemeye çalıştı.
Bu sırada duygulu anlar yaşandı, tekbir ve salavat getirildi.
-Uluslararası alanda tanıtımı-
Aydınlar Kaymakamı Yıldız, bugünün ilçe için tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, düzeneğin 2011 yılından bu yana sorunsuz şekilde çalıştığını belirtti.
İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'ne türbe yaptığını hatırlatan Yıldız, babası Derviş Osman'ın mezarının ise türbenin dışında olduğunu, babasına yapmadığı türbeyi hocasına yaptığını vurguladı.
Yıldız, bunun hocaya gösterilen saygı ve sevgiyi gösterdiğine dikkati çekerek şöyle dedi:
"Işık hadisesi bu türbede yılda sadece iki kez 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşmektedir. Sistem 1960 yılına kadar sorunsuz bir şekilde çalışırken, bu yıldan sonra yanlış bir restorasyon yapılmış ve türbe yıkılır. Midyat taşından yeni bir türbe yapıldı. Yapılırken ışık hadisesi hesaba katılmadığından cam 40 santimetre sola kaydırılıyor. 1960 yılından 2011 yılına kadar sistem aslında işliyordu. Güneş doğduğunda ışık duvara yansıdığı için sistemin işlemediği sanılıyordu. 2 yıl önce yapılan çalışma ile yeni bir yol ve pencere açılarak sistem yeniden çalışmaya başladı. Sistemin yeniden çalıştırılmasına katkı sunan Türk bilim adamlarımıza teşekkür ediyorum."
Işık düzeneğinin yeniden aktif hale getirilmesi için oluşturulan bilim heyetinde yer alan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Eker, yürütülen çalışmalar ve ölçümler sonucu düzeneğin 2 yıl önce 50 yıl aradan sonra yeniden aktif hale getirildiğini belirtti.
Prof. Dr. Eker, bu sistemin çok ince işletildiğine dikkati çekerek,
"Sistemi kuran onlar. Bizler sadece geldik, onların yaptığı bu eserleri görüyoruz. Almamız gereken ders, hocaya saygı ve ilme saygıdır. İnşallah insanlar bu dersi aldılar" dedi.
İstanbul'daki İtalyan Lisesi Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu üyesi Gülsüm Çelen, ışık hadisesini gözlemlemek için yardım amaçlı bir okul gezisi düzenleyerek Siirt'e geldiklerini belirterek, daha fazla kişinin bu olayı gözlemleyebilmesini dilediklerini söyledi.
Çok mutlu olduklarını anlatan Çelen, "Çok enteresandı iyi ki geldik" diye konuştu.
-Işık hadisesi-
İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek arayış içerisine girmiş. 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin ilk ışınlarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna düşmesini sağlayan bir ışık sistemi kurmuştu. - SİİRT