Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Sigaranın 2030 Yılında 8 Milyon İnsanı Öldüreceği Tahmin Ediliyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ESOGÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erginel: "Yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin ediliyor"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Erginel, yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceğinin ve bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Erginel, yaptığı açıklamada, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında her yıl 9 Şubat'ın "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak kutlandığını anımsattı.

Sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Erginel, şunları söyledi:

"Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenmeye bağlıdır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın her yıl 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin ediliyor. Sigara kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı başta olmak üzere birçok solunum yolu hastalığının etiyolojisinde temel etkendir. Sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenidir ve çok önemli bir toplum sağlığı konusudur. Sigara kullanan her 2 kişiden biri sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her gün 14 bin kişi ve her 6,5 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Siz bu yazıyı okurken en az 10 kişi hayatını sigara nedeniyle kaybetti."

"Sigara kullanmak hastalıktır"

Prof. Dr. Erginel, sigarayı bırakan kişilerin ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladığını bildirdi.

İlk 20 dakikada kalp atışı hızının normal değerine döndüğüne değinen Erginel, şöyle devam etti:

"12'inci saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. İki hafta ile 3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1 ile 9 ay arasında ise öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. Birinci yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10'uncu yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor. Eğer sigara kullanıyorsanız, bunun bir hastalık olduğunu bilmeli ve biran önce size yardımcı olacak bir 'Sigara Bırakma Polikliniğine' başvurmalısınız." - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel
title