Sigara Karşıtı Önlemler Hayat Kurtardı
2007 2010 arasında 41 ülkede uygulanan tütün mamulleri kullanım kısıtlamaları, 7,5 milyon kişinin hayata erken veda etmesini engelledi.
SENEM YAZICI - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2007-2010 yılları arasında tütün ürünlerinin kullanımına yönelik 41 ülkede uygulanan kısıtlayıcı önlemler sayesinde dünya genelinde 7,5 milyon kişinin erken ölümünün engellendiği bildirildi.
DSÖ'nün aylık bülteninde yer alan açıklamaya göre, örgütün 2005 yılında üye ülkelerin imzasına açtığı "DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Anlaşması"nın sonuçlarını ve etkilerini inceleyen araştırma, alınan önlemlerin etkili olduklarını ortaya koydu.
Araştırmaya önderlik eden ve sonuçlarını kaleme alan Washington Georgetown Kanser Merkezi yöneticilerinden Dr. David Levy, sonuçların "olağanüstü" olduğunu belirterek, sadece basit önlemlerin hayata geçirilmesinin dahi çok sayıda insanı kurtardığını, başarının sürekliliği için yeni önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
DSÖ, 2005 yılında imzaya açtığı çerçeve sözleşmeye ek olarak, 2008 yılında tütün kullanımını önlemeye yönelik altı başlıktan oluşan planını açıklamış, Türkiye'nin de öncüleri arasında yer aldığı 41 ülke planda yer alan önerileri kendi yetki alanları içinde uygulamaya başlamıştı.
Söz konusu planda, tütün kullanımı ve kullanımın önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılması, pasif içicilerin korunması, sigarayı bırakmak isteyenlere destek verilmesi, sigara kullanımıyla ilişkili olası hastalıklar hakkında bireylerin bilgilendirilmesi, sigara reklamlarına yasaklama getirilmesi, tütün firmalarının sponsorluklarının kabul edilmemesi ve tütün ürünlerindeki vergilerin artırılması bulunuyordu.
Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 ülke, DSÖ'nün planındaki maddeleri büyük ölçüde hayata geçirirken, 32 ülke de planda yer alan önerilerin en az birini uygulamaya koydu.
Uygulamaların sonuçlarını değerlendiren Dr. Levy, hazırladığı raporda, önlemlerin yalnızca 7,5 milyon insanın erken ölümünü engellemekle kalmadığını, hamilelikte sigara kullanımının azalmasıyla düşük doğum ağırlığıyla dünyaya gelen çocukların sayısının da azaldığını, ayrıca sigaraya bağlı hastalıkların uzun ve maliyetli tedavi süreçleri değerlendirildiğinde, genel sağlık harcamalarına da azalma olduğunu kaydetti.
Üye ülkelere çağrıda bulunan Levy, daha fazla sayıda ülkenin söz konusu önlemleri uygulamasıyla milyonlarca insanın daha erken yaşta hayata veda etmesinin önüne geçilebileceğini bildirdi.
Rapora göre, sigara kullanımı "önlenebilir ölüm nedenleri" arasında ilk sırada yer alıyor ve dünyada her yıl 6.5 milyon insan tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Önlem alan ülkelerin sayısı artmazsa, bu rakamın 2030 yılında yılda 8 milyona kadar yükselmesi bekleniyor.
DSÖ'nün 2005 tarihli çerçeve anlaşması 175 ülkenin imzasıyla, dünyada en geniş kabul gören uluslararası anlaşmalar arasında yer alsa da DSÖ uzmanlarına göre, bu anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmek için üye ülkelerin daha somut adımlar atması, düzenlemeler yapması gerekiyor. - İzmir