Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi ağırladı

NATO Genel Sekreteri Ankara'da! İşte kritik zirvede konuşulanlar

Sıcaktan Strese Giren Sığırların İmdadına Kuş Cenneti Yetişti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağustos sıcakları nedeniyle strese giren süt sığırlarında verimin yüzde 20 civarında düşmesi üzerine yetiştiriciler çareyi, Manyas Kuş Cennetinde buldu.

ZAFER AKPINAR - Ağustos sıcakları nedeniyle strese giren süt sığırlarında verimin yüzde 20 civarında düşmesi üzerine yetiştiriciler çareyi, Manyas Kuş Cenneti'nde ( Manyas Gölü ) buldu. Yetiştiricilerin serinlemeleri amacıyla Manyas Gölü'ne götürdükleri sığırlar, genellikle 11.00-16.00 saatlerine arasında sudan çıkmıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Güney Marmara'da etkili olan yağış ve serin hava bu hafta yerini yine sıcaklara bıraktı. Meteorolojiye göre, Balıkesir'de hava sıcaklıkları hafta boyunca 35 derece ve üzerinde olacak.

Bu sıcaklar nedeniyle strese giren süt sığırlarında ise yüzde 20 civarında verim düşüklüğü yaşanıyor. Manyas ve Bandırma'da yetiştiricilik yapanlardan Manyas Gölü kıyısına yakın olanlar, hayvanlarını göl suyunda serinleterek, yaşadıkları soruna bir nebze de olsa çare buldu.

Bandırma'nın göle kıyısı olan Kuşcenneti Mahallesi'nde yetiştiricilik yapan Mümin Karabıyık, 30 civarında hayvanının bulunduğunu belirterek, sığır başına aldığı günlük ortalama 25 litrelik sütün sıcaklar nedeniyle 20 litreye düştüğünü söyledi.

Sıcaklarda hayvanların yem yemediğini, merada otlamadığını anlatan Karabıyık, "Biz de Kuş Cenneti'ne getiriyoruz. Sığırlar hava serinleyene kadar sudan çıkmıyor, ot ya da yem yemiyor. Sıcakların etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında göl suyuna yatan hayvanlar, bu şekilde serinliyor" dedi.

Göle getirmemeleri durumunda serinleyemeyen hayvanlarındaki süt veriminin daha da düşeceğini belirten Karabıyık, "Birçok üretici çareyi, hayvanlarını göle getirmekte buldu. Akşama kadar suyun içinde yatıp, serinledikten sonra ancak besleniyorlar. Eylüle kadar böyle devam eder. Havalar biraz serinleyince eski verimleri yakalarız" diye konuştu.

Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Kaya da ilçe genelindeki süt üretiminin yaz aylarında 100 tondan 80 ton civarına gerilediğini belirterek, bunun hayvanların sıcak nedeniyle strese girmelerinden kaynaklandığını söyledi.

Birçok üreticinin verim düşüklüğünün fazla olmaması için süt sığırlarını Manyas Gölü'ne götürdüğünü ifade eden Kaya, yaz aylarında Kuş Cenneti'nin kıyı kesimlerinde sığırlar ile su kuşlarının birlikte görülebileceğini kaydetti.

Sığırların bazen hissedilen sıcağın durumuna göre sabahtan akşama kadar sudan çıkmadığını belirten Kaya, ağustos ayının bitmesiyle süt veriminin yavaş yavaş artarak normal haline döneceğini sözlerine ekledi. - Balıkesir

Kaynak: AA / Yerel
title