Shaman'ın Heyecanı Perdenin Arkasında Saklı
Bekir Bektaş - Sefa Karacan - Antalya'da gösterilerini sürdüren Shaman Dans Topluluğu Tiyatrosu'nda görev alan dansçılar, kusursuz bir gösteri sunabilmek için sahnede olduğu kadar sahne arkasında da yoğun emek sarf ediyor.
Bekir Bektaş - Sefa Karacan - Antalya'da gösterilerini sürdüren Shaman Dans Topluluğu Tiyatrosu'nda görev alan dansçılar, kusursuz bir gösteri sunabilmek için sahnede olduğu kadar sahne arkasında da yoğun emek sarf ediyor.
Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'nda her hafta çarşamba günü yaptıkları ve Anadolu'nun efsane olan aşklarını konu alan gösterileriyle sanatseverle buluşan Shaman Dans Topluluğu, gösteri öncesindeki heyecanlı hazırlık aşamalarını Anadolu Ajansı ekibi ile paylaştı. Yaklaşık 4 saat süren hazırlık aşamasında dansçılar, zemin hazırlığından kostümlerin ütülenmesi ve makyajlarına kadar her işle kendileri ilgileniyor.
Gösteriden birkaç saat önce kostüm ve makyaj malzemelerinin bulunduğu bavullarla tiyatroya gelen dansçılar, öncelikle sahnenin zeminini hazırlıyor. Sahnenin hazırlanmasının ardından yerleşim çalışması ve gösterinin kostümsüz provasını yapan dansçılar, sahne arkasına dönerek enstrüman ve figürlerde kullanacakları materyalleri hazırlıyor.
Dansçılar, bu süreçte birbirlerini motive etmek için büyük bir dayanışma örneği sergiliyor. Kostümlerin ütülenmesi, onarılması, saçlarının ve makyajlarının yapılması sürecinde birbirleriyle yardımlaşan dansçılar, gösteriye dakikalar kala rahatlamak için farklı yöntemlere başvuruyor. Bazıları meditasyonu, bazıları müzik dinlemeyi, kimileri ise antrenman ve germe hareketleri yapmayı tercih eden dansçılar, sahneye çıkmadan önce ise el ele tutuşup halka oluşturuyor.
"Sinerji" adını verdikleri bu yöntemde, birkaç dakika bu şekilde gözlerini kapalı tutarak konsantre olan dansçılar, daha sonra alkışlarla sahneye çıkıp gösteriye başlıyor.
-Herkes kendi kostüm ve aksesuarlarından sorumlu-
Shaman Dans Topluluğu Tiyatrosu hakkında AA muhabirine bilgi veren sanat yönetmeni Murat Uygun, tiyatrolarının 9 yılı doldurduğunu, Antalya'da düzenli şekilde gösteri yapmaya bu yıl ilk kez geldiklerini söyledi.
Antalya'nın, Anadolu kültürünün anlatıldığı şovların müşterisinin oldukça fazla bulunduğu bir destinasyon olduğunu kaydeden Uygun, "Anadolu'nun efsane aşklarını anlatan gösterimizle bu destinasyonda sezon boyunca yer almak istiyoruz" dedi.
Hazırlıkların genel anlamda yıllarca sürdüğünü ifade eden Uygun, gösterinin hazırlanmasının ardından ise günlük periyotta yapılması gereken çalışmalar olduğunu anlattı. Her gösteri öncesinde yerleşim çalışması yapıldığını, bu çalışmada hangi dansçının hangi noktada dans yapacağının belirlendiğini belirten Uygun, ardından gösterinin provasının gerçekleştirildiğini dile getirdi.
-"Dansta iki futbol maçı yapmış kadar performans harcıyorlar"-
Uygun, şöyle konuştu:
"Tiyatro ekiplerinde genelde kostümlerle ilgili sorumlular da olur. Bizde ise öyle değil. Dansçılarımız kostümlerini, aksesuarlarını sahneye çıkmadan önce kendileri hazırlar. Zaten gösteri sırasında arka tarafta, sahnedekinden daha hızlı bir trafik var. Bu nedenle bildikleri yere koymalılar ki saniyelerle yarıştıkları gösteri anında eşyalarını alıp tekrar sahneye girebilsinler. Bir futbolcunun kendi kramponlarını temizlemesi gibi. O zaman her şeye daha fazla hakim olabiliyorlar."
Dansçıların makyaj konusunda da eğitim aldığına işaret eden Uygun, sabit sahne makyajını her dansçının kendisinin yaptığını söyledi.
Dans topluluklarının teknik ekip ve dansçılar olmak üzere 50 kişiden oluştuğunu bildiren Uygun, şöyle devam etti:
"Dansçılarımızın gösteri bittikten sonra da uzun süren bir soğuma çalışması yapmaları gerekiyor. Ondan sonra kostüm ve aksesuarlarını toplayıp taşıyıcılara teslim ediyorlar. Dansta iki futbol maçı yapmış kadar performans harcayan dansçılar, toparlanmaları ve kostümleri taşıyıcılara teslim etmelerinin ardından evlerine gidiyor."
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA