Haberler

Seyyar Satıcılara Kesinlikle İzin Verilmeyecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Valiliği, son dönemde kentte giderek artan seyyar satıcılara karşı harekete geçti.

Mersin Valiliği, son dönemde kentte giderek artan seyyar satıcılara karşı harekete geçti. Seyyar satıcıların izinsiz satış yapmalarının önüne geçmek için Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile Mersin ESOB tarafından ortak mutabakat zaptı imzalandı.

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer'in, seyyar satıcılara karşı sık sık dile getirdiği tepkisi ve çözüm isteği, Mersin Valiliği tarafından dikkate alındı. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun talimatıyla Vali Yardımcısı Turgut Serimer başkanlığında "Esnaf Buluşmaları Toplantısı" yapıldı. Seyyar satıcılar ve pazar yerleri konusunun masaya yatırıldığı toplantıda, kayıt dışı olarak faaliyet gösteren seyyarlara müsamaha gösterilmemesi ve ticaretten men edilmesi amacıyla Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Mersin ESOB ile merkez ilçe kaymakamları ve belediye başkanlarınca ortak mutabakat zaptı imza altına alındı.

Mersin ESOB toplantı salonunda Vali Yardımcısı Serimer'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Uğurhan Kilis, Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, merkez ilçeler Akdeniz Kaymakamı Zeki Arslan, Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, merkez ilçelerin belediye başkan yardımcıları ile ilçe emniyet müdürleri ve oda başkanları katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Serimer, bugün seyyar satıcılar ve pazar yerleri olmak üzere iki gündem maddesiyle ilgili toplantı yaptıklarını söyledi. 5393 sayılı Belediyeler Yasası'nın 15. maddesinin m fıkrasında, beldede ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi ve kayıt altına alınması amacıyla izinsiz satış yapan seyyar satıcıları faaliyetten men etmenin belediyelerin görevleri arasında sayıldığını anımsatan Serimer, "Ayrıca belediyelerin çıkarmış olduğu zabıta yönetmeliğinde de bu hüküm ayrıntılı şekilde yer almakta, seyyarlarla nasıl mücadele edileceği açıkça belirtilmektedir. Ama nedense bütün bunlar kağıt üzerinde kalmakta ve maalesef vatandaşlar, esnaf o kadar şikayet etmesine rağmen bu sorun çözülmemiştir" dedi.

KARARA UYMAYANLARA YASAL TAKİP VAR

Seyyar satıcıların ticaretten men edilmesi ve seyyara müsamaha gösterilmemesi konusunda mutabakat zaptı hazırladıklarını kaydeden Serimer, "Daha önce böyle bir karar alınmamıştı. Mersin Valiliğin oluru ile alınan bu karar tüm kaymakamlıklara ve belediyelere genelge olarak gönderilecek, bu karara uymayan kurum ve kuruluş temsilcileri hakkında yasal takip işlemi başlatılacaktır" diye konuştu.

12 Temmuz 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Pazar Yerleri Yönetmeliği'ne de değinen Serimer, söz konusu yönetmelikle sokak aralarında gelişigüzel kurulan pazar yerlerine artık izin verilmeyeceğini ifade etti. Serimer, bazı belediyelerin söz konusu yönetmelik kararını uygulamakta geç kaldığını belirterek, en geç yılbaşına kadar her belediyenin bu yöndeki alt yapısını oluşturmasını istedi.

Mersin ESOB Dinçer de Akdeniz'in büyüyen ve gelişen kenti Mersin'in yıllardır seyyar satıcı işgalinde olduğunu dile getirerek, bu konuyu ısrarla takip ettiklerini ve her fırsatta Mersin Valiliği'ne taşıdıklarını anlattı. 2002 yılında dönemin mersin valisi ve Emniyet Müdürlüğü'nün aldığı kararla Mersin'in seyyar satıcılardan arındırıldığını anımsatan Başkan Dinçer, ancak takip eden yıllarda alınan kararların gevşetilip aksaklıklar yaşandığını ve kentin son yıllarda yeniden seyyarların işgaline uğradığını söyledi. Konuyu sık sık Valiliğe taşımaları sonucu Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun kati suretle seyyar sorununu karara bağlama kararı aldığını ifade eden Dinçer, "Bugün kentimizin seyyarlardan arındırılması ve pazar yerleri yönetmeliğinin uygulanması konusunda bir aradayız. Ben kayıt altındaki esnafa zarar verip haksız rekabet ortamı yaratan, kayıtsız, vergi vermeyen, izin belgesi olmayan seyyar satıcılardan kentimizin arındırılması konusunda Sayın Valimizin gösterdiği duyarlılığa teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Toplantıda daha sonra Mersin Vali Yardımcısı Turgut Serimer tarafından, toplantıda hazır bulunanlarca imza altına alınan Mutabakat Zaptı okundu. Valilik makamının onayı ile yürürlüğe girecek olan söz konusu mutabakat zaptında şu ifadeler yer aldı: "İlimiz genelinde esnaf odalarına kayıtlı olmayan, vergi ödemeyen, seyyar-geçici ve izinsiz, ruhsatsız satış yapan kişi ve satıcıların, hal çıkışsız sebze meyve, değişik giyim eşyası, hediyelik eşya vesaire malları sattıkları, bu yönde üreticilere maddi yönden zarar verdikleri, şehir içerisinde araç ve yaya trafiğini olumsuz yönde etkiledikleri ve görüntü kirliliğine neden oldukları bilinmektedir. Bu durumun 'dünya kenti' denilen ve Uluslararası Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan Mersin'e yakışmayacak görüntü verdiği açıktır. Başta Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmak üzere ve ilçe belediyelerinin görevlerini en iyi şekilde yapmaları, kayıtsız, vergi vermeyen, seyyar, geçici ve izinsiz, ruhsatsız satış yapan kişi ve satıcılara müsaade ve müsamaha göstermemeleri, ilgili yasa ve diğer mevzuat çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu kararın ciddiyetle takip edilerek, gerektiğinde ilçe belediyelerin talebi halinde ilçe kaymakamlıkları Valiliğin koordinesinde gerekli desteği sağlayacaklardır."

İmzaların atılmasının ardından yeniden söz alan ESOB Başkanı Dinçer, mutabakat zaptının çok olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, en büyük beklentilerinin alınan bu kararın kağıt üstünde kalmaması olduğunu söyledi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close