Seyyar Kalaycılar Mesleklerini Yaşatmaya Devam Ediyor
Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor.
Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor. Çırak yetişmediği için tükenme noktasına gelen kalaycılık mesleği; kalaycılığı mobil olarak sürdüren ustalar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor. Şehir şehir, köy köy gezen kalaycılar; vatandaşlara hizmet götürmeyi sürdürüyor.
Kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışanlardan Mehmet Ali Kurt ve Ali Kahraman ; yola çıktıkları Muğla Kavaklıdere'den Söke'ye kadar uzanıyor. Kalaycı ustası Mehmet Ali Kurt yaklaşık 55 yıldır mesleğini icra ederken; 39 yaşında olan kalaycı Ali Kurt ise bu mesleği icra eden en genç usta olduğunu iddia ediyor.
Tarihçesi milattan önce 3000'li yıllara dayanan kalay bunca senedir insanlığa gelir sağlayan bir maden. Türk kültürünün de vazgeçilmezleri arasında yer alan kalaylı bakır ev aletleri, teknoloji ve alüminyum, çinko, çelik gibi değişik maddelerden mutfak aletlerinin çıkmasıyla birlikte günümüzde mutfaklardaki sayısı oldukça azaldı. Ancak hala özellikle köy evlerinde kalayın yeri yine bir başka. Kalaylı bakır kazanlar, kalay sahanlar az da olsa hala kullanılıyor. Muğla Kavaklıdere'den yola çıkan mobil kalaycı ustaları Mehmet Ali Kurt ve Ali Kahraman ; ekmeklerini kalaycılık ile kazanmaya devam ediyor.
Çırak yetişmediği için kalaycılık mesleğinin tarihe karışmaya yakın olduğunu belirten 67 yaşındaki Mehmet Ali Kurt; "Hala özellikle kırsal kesimlerde kalay işleri çıkıyor. Bizde gezip, dolaşıp kalaycılık mesleğimizi yapıyoruz. Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alışımlı mutfak ürünleri aldı. Sabit kalaycı dükkanları kapanırken, artık bu meslek bizim yaptığımız gibi seyyar olarak yapılıyor. Kalaycılık ince kumun, ateşin kullanıldığı bir sanat. Bizde bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.
Usta Mehmet Ali Kurt ile birlikte kalaycılık yapan 39 yaşındaki Ali Kahraman ise kalaycılık mesleğini icra etmeye devam eden en genç usta olduğunu iddia ediyor. Ali Kurt kalaycılık mesleğine 8 yaşında çırak olarak başladığını, gücünün yettiğince de yapmaya devam edeceğini belirtiyor. - AYDIN