Seydişehir'de Tapu ve Kadastro 167. Yılını Kutluyor
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 167. Kuruluş yıldönümü Kadastronun kurucusu Kadaster Mahmut Esat Efendi’nin doğum yeri olan Seydişehir’de düzenlenen törenle kutlandı.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 167. Kuruluş yıldönümü Kadastronun kurucusu Kadaster Mahmut Esat Efendi'nin doğum yeri olan Seydişehir'de düzenlenen törenle kutlandı.
Seydişehir Belediyesi bahçesinde bulunan Mahmut Esat Efendi'nin büstü önünde düzenlenen anma programına, Kaymakam Tuncay Sonel, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Mehmet Oyanık, Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Çalık, İlçe Emniyet Müdürü Ali Gürbunar, Askerlik Şube Başkanı Kamil Güngör, Konya Tapu Kadastro 5. Bölge Müdürü Tugay Kaya, Bölge Müdür Yardımcısı Salih Sekmen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Necip Şan, Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Yıldız, AK Parti İlçe Başkanı Kemalettin Atalay, Tapu Müdürü Muhittin Topal, Tapu Kadastro Birim Amiri Naile Dikeç, sivil toplum kuruluşu başkanları ve öğrenciler katıldı.
Mahmut Esat Efendiye Anma programının 7'incisini düzenlediklerini ifade eden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Salyam, Mahmut Esat Efendi başarılı bir devlet adamı, iyi matematik bilen üstün hukuka sahip, eğitim ve öğretime değer veren büyük bir alim. Aynı zamanda iyi bir gazetecidir. Bakanlığı döneminde Tapu Kadastronun temellerini atmış, fen ilimlerinde çağın önde gelen alimlerindendir" dedi.
Tapu Kadastro Müdürlüğü olarak 167 yıldönümlerini kutladıklarını ifade eden Konya Tapu Kadastro 5 Bölge Müdürü Tugay Kaya, "Tapu Kadastro teşkilatı olarak 1912 yılında Çumra'da ilk kadastro çalışmaları başladı. Biz Tapu Kadastro teşkilatı olarak 1960- 1970'li yıllarda ülkemizin birçok yerinde Kadastro çalışmalarını tamamlamış olduk. 2004 yılına kadar kurumumuz kendi imkanları ile çalışmalarına devam etti. 2004 yılından sonra özel sektör desteği ile Karadeniz bölgesinde ya da çeşitli nedenlerle kadastro yapılmamış doğu ve güney doğu Anadolu bölgelerinde çalışmaları tamamladık" diye konuştu.
Şu an Türkiye'de kadastro yapılmamış hiçbir alan bulunmadığını kaydeden Kaya, "Biz hedeflerimizi uydu teknolojisinden yararlanarak yapıyoruz. Bunların değerlendirilmesini bilgisayar ortamında yapıyoruz. Bütün çıktıları dijital ortamlarda alıyoruz. El değmeden çalışmalarımızı yürütüyor, çalışmaları bu anlamda tamamlamış oluyoruz. Türkiye'de tüm tapu müdürlülerinde Takbis sistemi ile işlemlerimizi on-line olarak yapıyoruz. Vatandaşlarımız Avrupa'da olduğu gibi evrak teslimini yaptıktan sonra sadece imza atmak için kuruma geliyorlar. Bizler Mahmut Esat Efendinin, Piri Reis ve Server Efendi'nin torunlarıyız. Onların hedeflerinde yürüyoruz" şeklinde konuştu.
Seydişehir'in seyitler şehri olduğunu ifade eden Kaymakam Tuncay Sonel ise, "Seydişehir ilim irfan ordularının yetiştiği yer. 100 yıl önce Seydişehir'de yaşayan değerler var, Mahmut Esat Efendi var, Başbakan Sadi Irmak var. Bunlar önemli bunların anlayıp, anlatacağız ki, Seydişehir'den çocuklarımızı, gençlerimizi ileride Seydişehir'e Mevlana şehri Konya'mıza ve güzel ülkemize inşallah bu şekilde güzel işler yapacak yerlerde göreceğiz" dedi.
Mahmut Esat Efendi'yi anlamak onu özümsemek ve o doğrultuda nesillerin yetişmesini görmek gerektiğini kaydeden Kaymakam Sonel, "Bunun için ilim irfan şehrinde eğitimde hem ülkemizin hem Konya'mızın güzel ilçelerinden bir tanesi Seydişehir. Tapu Kadastro anlamında Seydişehir'de Tapu Kadastro Müdürlüğü ve çalışanları konusunda herhangi bir sıkıntı gelmedi, canla başla çalışıyorlar. Seydişehir'de güzel hizmetler devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Program programın sonunda katılımcılar Seydişehir Kadastro Birimini ziyaret etti. - KONYA