Seydiehir'de Çekirge ile Mücadele Çalışmaları Başladı
Konya’nın Seydişehir ilçesinde çekirge istilalarına karşı ilaçlı mücadele başladı.
Konya'nın Seydişehir ilçesinde çekirge istilalarına karşı ilaçlı mücadele başladı.
Havaların ısınması ile birlikte başlayan çekirge istilasına karşı Seydişehir'e bağlı İncesu, Ketenli, Kesecik, Ortakaraören, Başkaraören, Aşağıkaraören, Kuran ve Kumluca mahallerinde ilaçlama yapılmaya başlandı. Seydişehir Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Seydişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yavuz Ünüvar, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Ünver, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde çalışan mühendisleri ve beraberindekiler çalışmaların yapıldığı mahallelerde incelemelerde bulundu.
Seydişehir'de geçen yılda çekirgeyle mücadele çalışması yapıldığını ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Tutal, "Geçen yılda ilçemizin bazı köylerinde çekirge görülmüştü. Konya İl Tarım Müdürlüğümüz, Orman Bölge Müdürlüğümüz, birlikte mücadele yapmıştık. Bu yıl İncesu, Ketenli, Kesecik, Ortakaraören, Başkaraören, Kuran, Kumluca gibi mahallerimizin tamamında bu yıl, daha fazlasıyla çekirge görüldü. Şu anda mücadeleye İl Tarım Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğünden gelen arazözlerimizle mücadeleye başladık. İnşallah kesin çözüm bulmaya çalışacağız" dedi.
Bu yıl çekirge istilasının daha yoğun olduğunu kaydeden Kaymakam Regaip Ahmet Özyiğit ise, "Geçen yıl üç, dört köyde görülen çekirgeler bu yıl ona yakın köy arazisinde görüldü. Bunla ilgili yoğun bir mücadele yapıyoruz. Sadece devlet kaynaklarıyla mümkün değil. Elimizden geleni yapıyoruz. Bu yıl çekirge istilasından vatandaşın arazileri kurtarmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinin bazı köylerinde dağ bölgelerinde çekirgelerin bazı yıllarda en üst düzeye ulaştığını kaydeden Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, "Kesecikten başlayan ve 60 kilometreye doğru dağ boyunca giden bu bölgelerde bazı yıllarda, çekirge en üst düzeye doğru ulaşır ve çok büyük zarar verebilir. Bu yıl çekirge popülasyonunun çok artığı bir yıl. İlkim koşullarından dolayı özellikle sıcak geçmesinde dolayı. Devlet kendi gücü imkanlarında yapmakta. Çiftçilerinde bu konudaki yardımlarını destekleri ve katkılarını istiyoruz. Ortakaraören, Başkaraören, Kuran, Kumluca, Kesecik, İncesu Muradiye olmak üzere 180 bin dekar ekili alanımız var. Çekirgenin mevcut olduğu alan bu orman alanı içerisinde yaklaşık 60 kilometrelik mesafede ve çok büyük bir alanda var" ifadelerini kullandı.
Çekirgelerin tarlalara inmek üzere olduğunu ifade eden Baydar, "İlk etapta yaklaşık 40-50 bin dekar alan bir arazi tehlike ile karşı karşıya. 1,5 kilometre aşağıdaki tarlalara çekirgenin inmemesi için mücadeleye başladık. Bu mücadeleyi biz zarar verdirmeden istiyoruz. Çiftçilerimizin bu civarda yaşayan köylülerimizin mutlaka mücadeleye katılması gerekiyor" şeklinde konuştu. - KONYA