Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Serka'yı Ziyeret Eden Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş;

Serka'yı Ziyeret Eden Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş;
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, merkezden hazırlanan kalkınma planlarının reel ihtiyaçlara cevap vermemesi nedeniyle kağıt üzerinde kaldığını belirterek, "Türkiye'de kalkınma mutlaka yerelden başlamalı."

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, merkezden hazırlanan kalkınma planlarının reel ihtiyaçlara cevap vermemesi nedeniyle kağıt üzerinde kaldığını belirterek, " Türkiye'de kalkınma mutlaka yerelden başlamalı. Yıllardır bu ihmal edilmiştir. Bizim fikrimiz kalkınma ajanslarının daha aktif hale getirilmesidir" dedi.

Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'da faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı'nı (SERKA) ziyaret eden HAS Parti Genel Başkanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, SERKA Kalkınma Kurulu Başkanı ve Tutak Belediye Başkanı Bülent Osman Osmanağağlu ile SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar tarafından karşılandı.

Tutar, SERKA'nın çalışmaları, faaliyetleri ve projeler hakkında bilgi verdi. HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş ise, Türkiye'de kalkınmanın mutlaka yerelden başlayarak yapılması gerektiğini ancak bunun ihmal edildiğini söyledi. Bugüne kadar hazırlanan kalkınma planlarının reel ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde hazırlanmamaları nedeniyle kağıt üzerinde kaldığına işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Bizim de öteden beri fikrimiz, Türkiye'de kalkınmanın mutlaka yerelden başlayarak yapılmasıdır. Yıllardır bu ihmal edilmiştir. Türkiye bürokrasisinin bir Devlet Planlama Teşkilatı var. Bürokrasinin okulu niteliğinde bir yerdir. Türkiye'de DPT yıllardır çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Ama ne yazık ki, merkezi planlama olarak yapıldığı için kalkınma planlarının çoğu yazılı halde kalmıştır. Yapılan uygulama programların büyük bir çoğunluğunun geri dönüşü olmamış çünkü reel ihtiyaçlara karşılık gelecek şekilde tasarlanmamıştır. Bizim de fikrimiz kalkınma ajanslarının daha da aktif hale getirilmesidir. Şu anda çok kısa süre içerisinde SERKA olarak muazzam işler yapmışsınız. Bu şunu gösteriyor ki, imkan verildiği taktirde bütün planlarınızı hayata geçirmeniz mümkündür."

"GAYRI SAFİ YURT İÇİ HASILANIN YÜZDE 2'Sİ KALKINMA AJANSLARINA AYRILMALI"

HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, tespit ettikleri 9 sinerji koridoru vasıtasıyla üstü kapalı bir bölgesel entegrasyon oluşturmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Üretim, dağıtım ve pazarlama kaynakları müşterek hale getirilmelidir" dedi. Kurtulmuş, şöyle devam etti: "SERKA'nın çalışmalarına katkı anlamında iki şey söylenebilir: Sınır aşan sinerji koridorları vasıtasıyla 9 sinerji koridoru tespit ettik. Şehirler ve bölgeler üzerinden giden sinerji koridorlarıdır bunlar. Hedefimiz, şehirlerin potansiyellerini harekete geçirerek üstü kapalı bir bölgesel entegrasyon, aynı zamanda bir kültürel entegrasyon oluşturmaktır. Yani üretim, dağıtım ve pazarlama kaynaklarının müşterekleştirilmesi. Bunun üzerinden ciddi analizler yapabilirsiniz. Zaten ona benzer çalışmalarınız var. Birincisi bu. İkincisi ise, kalkınma ajanslarına kaynak sağlanması. Bu, politik bir çalışmayı gerektiriyor. Bizim teklifimiz, her yıl GSYİH yüzde 2'sini kalkınma ajanslarına vermektir. Bu, bu yıl için 20 milyar dolar gibi bir para eder. Kalkınma ajanları bu parayla tasarladığı faaliyetlerin tamamına yakınını yapabilir. Örneğin sizin bölgede 7 sınır kapısı mevcut ancak sadece 3 tanesi açık. Diğerleri niye kapalı? Her birisi çözülebilecek çok basit politik nedenler dolayısıyla bunlar kapalı. Bunların açılması lazım. Ayrıca mali kaynak aktarılması için Kalkınma Bakanlığı üzerinden hükümete bir teklif sunulabilir. Burada da bir siyasi kararlılığa ihtiyaç var. Başbakanlığın bu kararı vermesi lazım. Buraya kaynak aktarılırsa teşvik uygulamalarının takip edilmesi de mümkün olur. Böylece kısa süre içerisinde yerel kalkınma sağlanmış olur. Biz, yerel kalkınmayı sağlamak için politik araç olarak İl Meclislerini de teklif ediyoruz. Yani belediye ve il genel meclislerini kaldırarak seçilmiş il meclisleri marifetiyle ildeki bütün kararlara ilin kendisinin karar vermesi. Bu hem demokratik özerklik gibi tekliflerin çok üstünde, onların da önünü kapatacak ve halkı reel olarak işin içerisine sokacak olan bir tekliftir. Üniversitelerin, organize sanayi bölgelerinin, sanayi ve ticaret odalarının, ziraat odalarının ve diğer sivil toplum örgütlerinin işin içine sokulması lazım. Bütün bunların hepsinde kalkınma ajansı merkezi bir koordinasyon da sağlayabilir. Bunların yasal altyapılarının da hazırlanarak bir sistem haline dönüştürülmesi lazım. Allah yardımcınız olsun. Ben hakikaten sevindim. Böyle iki yıllık süre içerisinde bu kadar çok şeyin yapılmış olması büyük bir başarıdır. Ziyaret ettiğim ilk kalkınma ajansı SERKA oldu. Genel Sekreter Hüseyin Tutar ve ekibine başarılar diliyorum."

Konuşmaların ardından Kalkınma Kurulu Başkanı Bülent Osman Osmanağaoğlu, Kurtulmuş'a Kars'ın siyah beyaz bir fotoğrafını hediye etti. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title