Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Serka'nın Çalışmaları Bakan Yılmaz'ı Memnun Etti

Serka'nın Çalışmaları Bakan Yılmaz'ı Memnun Etti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

henüz iki yaşında olmasına rağmen kısa zamanda çalışmaları ve belirlediği hibe programlarıyla çok büyük mesafeler aldığını söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'da faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı'nın çalışmalarından memnun olduğunu belirterek, Ajansın

henüz iki yaşında olmasına rağmen kısa zamanda çalışmaları ve belirlediği hibe programlarıyla çok büyük mesafeler aldığını söyledi.

Kars'a gelen Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Kars Valisi Ahmet Kara, SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Kars Milletvekilleri Prof.Dr.Yunus Kılıç, Ahmet Arslan ve Erzurum milletvekili Adnan Yılmaz, Kocaeli Milletvekili Fikri Işık'tan oluşan bir heyetle SERKA'yı ziyaret etti.

Ajansın çalışmaları, hibe programları ve projeleri hakkında Bakan Yılmaz'a bilgi veren SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, Ajansın bölgenin kalkınmasının yanı sıra aynı zamanda bilgi merkezi olmayı da hedeflediğini söyledi.

Tutar, şöyle konuştu: "Kalkınma Ajansları müzakereci demokrasinin de temellerini bölgede ikame eden bir niteliğe sahiptir. Biz bu kültürün de gelişimine katkıda bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Biz aynı zamanda bir bilgi merkezi olmayı da hedefliyoruz. Bizim yayınlarımız aynı zamanda Türk idare sisteminde bir hafıza oluşturmayı amaçlayan bir yapıya sahiptir. Ajansımız 2011 yılını 243 proje kabul etmek suretiyle kapatmış bulunuyor. Biz Ajans olarak 4 ilde faaliyet göstersek de özellikle turizm konusunda bölgesel eksende hareket ediyoruz. Bizim bölgelerimizde koridorlar ve kesişen akslar söz konusudur. Dolayısıyla ekonomik faaliyetler idari sınırlara tekabül etmeyen niteliğe sahiptirler. Biz de ekonomik havzaların seyrini takip etmek zorundayız."

Tanıtımın ajanslar için çok önemli olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Özel sektörün bu bölgeye çekilmesi gerekir. Sadece kamu yatırımlarıyla bölgelerin gelişmesi, kalkınması mümkün değil. Kalkınma ajanslarının önemli fonksiyonlarından biri de bölgenin yatırım imkanlarını tanıtmak. Tanıtım yurt içinde ve yurt dışında olabilir. Bu, önem verdiğimiz bir konudur. Bu konuda SERKA'nın yaptığı çalışmalardan memnun oldum. Ajans, çok iyi hibe alanları belirlemiş. Hem KOBİ hem örnek büyükbaş hayvancılık projeleri bu bölgenin gelişimi açısından önemlidir. Çağrı Merkeziyle ilgili bir araştırma yapmışsınız. Bu gerçekten çok güzel. Bu bölgenin turizm açısından çok büyük önemi var. Ani Antik Kenti muazzam bir değer. İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı başlı başına birer değer. Ajansımızı tebrik ediyorum. Gerçekten güzel bir mesafe almışız."

Kalkınma ajanslarının rekabet gücünü sağlamak ve dengesizlikleri azaltmak için kurulduğunu belirten Bakan Yılmaz, "Biz ajanslarımızdan misyon olarak iki şey bekliyoruz. Bir tanesi içinde bulundukları bölgenin rekabet gücünü artırmak. Bu bölgenin mukayeseli üstünlükleri ne ise bu bölgeyi diğer bölgelerden farklılaştıran ne ise bunları iyi tespit etmek ve bu potansiyelleri değerlendirmek. İkincisi de bölge içindeki dengesizlikleri azaltmak. Bölge içinde bir ilçemiz olabilir, bir ilimiz olabilir yani nispeten daha geri kalmış bir takım bölgenin de ortalamasının daha altında olan yerlere özel bir takım müdahaleler yapmak. Onları da biraz bölgenin iç seviyesine getirmek. Birincisi tabi bölgeler arası dengesizlikleri giderici bir hedef, ikincisi de bölge içi dengesizliği giderici hedef" diye konuştu.

"AJANSLAR HER ŞEYİ YAPACAK KURUMLAR DEĞİL"

Bakan Yılmaz, ajansların her şeyi yapacak kurumlar olmadığına dikkat çekerek, "Ajanslarımız tabi her şeyi yapacak kurumlar değil. Değişik fonksiyonları var: En önemli fonksiyonlarından bir tanesi yönetim kurullarında bütün aktörleri bir araya getiriyorlar. Bakın 4 ilin valisi, 4 ilin belediye başkanları ki, bunlar farkı partilerden olabilirler. 4 ilin genel meclisi başkanı ve 4 ilin Ticaret Sanayi Odası Başkanı yönetim kurulunda yer alıyor. Bu insanların bir araya gelmeleri bile bence başlı başına bir kazanç. Bir platformda ayda bir araya gelmeleri, tartışmaları, konuşmaları bile kimin ne yaptığını konuşmaları, sohbet etmeleri bile bölge adına bana göre bir kazançtır" dedi. Yılmaz, şöyle devam etti: "Bir de 100 kişilik kalkınma kurulu var. Kamudan, sivil toplumdan, üniversitelerden oluşan bir kurul. Katılım açısından bu kurul çok önemlidir. Ajansımızın aynı zamanda teknik bir birimi var. Genel Sekreterlik ve altındaki uzman kadro. Şu anda 39 personele ulaşmışız. Bu güzel bir gelişme. Bunun 32'si uzman. Geleneksel kamu kurumlarında tam tersi bir yapı görürsünüz. Uzman personel azdır, destek personel çok fazladır. Ajanslarda tam tersi bir yapı yaptık. Bu kadro bu kurumun en değerli sermayesidir. Geçmişte Doğu'da Güneydoğu'da sıkıntı, fikir üretecek, proje üretecek insanların sayısının az olması. Ankara 'bana proje gönder destek olayım' diyor ama yerelde bir şey olmayınca bir kapasite, proje, fikir olmayınca ne destekleyeceğinizi bilemiyorsunuz. Dolayısıyla yerelde oluşan bu kapasite son derece önemlidir. Bu vesile ile çalışmaları, hedefleri ve uyguladığı projelerden dolayı SERKA'yı tebrik ediyorum."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title