Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Selefiyyeler ve Farklılıkları" Saü'de Konulu Konferans Gerçekleşti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nce (ORMER) düzenlenen Teoloji Konuşmaları dizisinin 2’ncisi, “Selefiyyeler ve Farklılıkları” konulu konferansla devam etti.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nce (ORMER) düzenlenen Teoloji Konuşmaları dizisinin 2'ncisi, "Selefiyyeler ve Farklılıkları" konulu konferansla devam etti.

ORMER Kudüs Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara katıldı. Konferansta Selefiyye'nin ne olduğu, tarihi, farklılıkları ve çeşitleri konularına değinen Prof. Dr. Büyükkara, " Ahmed İbn Hanbel, İbn Teymiyye ve Muhammed İbn Abdülvehhab gibi alimlerin farklı tarihi düşünce çizgilerini biz çağdaş Selefiyye olarak tanımlıyoruz. Selefin din anlayışı, dine bakışı, dinden ne çıkardığı ile ilgili bütüncül bir dini formatı benimseyen kesimler, Selefiyye olarak adlandırılıyor" dedi.

Çok farklı Selefi anlayışların olduğuna işaret eden Büyükkara, "Selefiyye, dilinde söylediği veya kalbinde taşıdığı şeyi amele dökmektir. 20'nci yüzyılda kullanılmaya başlanan 'Selefiyye' tabiri yeni bir isimdir. Daha öncesinde ise bu ismin yerine 'Ehli Hadis', 'Hanbeliyye' gibi tabirler kullanılmıştır. Farklı Selefi yapıların her biri, kendisini Selefi olarak tanıtmış, fakat hiçbiri birbirlerini Selefi olarak kabul etmemiştir. Dünyadaki 1 milyar 600 milyon Sünni Müslüman nüfusun neredeyse yüzde 95'i Selefi olmayan, başta Hanefilik olmak üzere Şafilik, Malikilik, itikatta Maturidilik ve Eşarilik gibi mezheplerin etrafında buluşmuştur" diye konuştu.

Kökeni Selefiliğe dayanan Vahhabilik mezhebinin, Selefiliği siyasileştirdiğini ifade eden Büyükkara, "Selefilik, Vehhabilik ile beraber Suudi Nizam içinde siyasallaşmıştır. Tekfircilikle beraber siyasal gücü arkasına alıp silahlı anlamda taciz etmiş ve bunun ismini de cihat koymuştur. Selefilikte apayrı bir kanal açmıştır" diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara, konferansın sonunda ise katılımcıların sorularını yanıtladı. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title