Selçuk Üniversitesinde "Sütçü Sığır İşletmelerinde Sürü Sağlığı" Paneli
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye’de veteriner hekimliği eğitiminin 172'nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında "Sütçü Sığır İşletmelerinde Sürü Sağlığı" konulu panel gerçekleştirildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye'de veteriner hekimliği eğitiminin 172'nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında "Sütçü Sığır İşletmelerinde Sürü Sağlığı" konulu panel gerçekleştirildi.
Panelde veteriner hekimliği eğitiminin dünyada ve Türkiye'de nasıl başladığı, sürü sağlığının nasıl yapılacağı, üreticiden tüketiciye çevrenin korunmasından halk sağlığına kadar pek çok konu masaya yatırıldı.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki panelde, bugün Türkiye'de veteriner hekimliği eğitiminin 172'nci yılını kutladıklarını söyledi.
Dünyada 250 yıl önce 200 milyon sığırın sığır vebası hastalığından telef olmasını engellemek ve aynı zamanda savaşlarda kullanılan tek tırnaklı hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı hastalıkları belirlemek ve tedavi etmek amacıyla 1762 yılında Fransa'da başlayan eğitimlerin, bundan 80 yıl sonra da Türkiye'de başladığını belirten Güner, bu sürece bakıldığında çok önemli ilerlemeler gerçekleştiğini ifade etti.
Özellikle son yıllarda Türkiye'de hayvan hastalıkları ve bu hastalıkların insan sağlığında yol açtığı etkilerin azaltılması ve kontrol altına alınması konusunda ciddi bir gelişme söz konusu olduğunu vurgulayan Güner, şunları kaydetti:
"Alanında uzman veteriner hekimler sayesinde tehlikelere açık bir coğrafyası olan ülkemizde hayvan hastalıklarının tespiti ve tedavisinde önemli gelişmeler kaydettik. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, alanında uzman hocaları, gelişmiş alt yapısı ve başarılı öğrencileriyle Türkiye'nin önde gelen veteriner fakültelerinden biri olmayı sürdürecektir. Her yıl düzenlediğimiz ve artık gelenek haline getirmek istediğimiz bu etkinlere katılımlarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum."
Açılış konuşmalarının ardından "Sütçü Sığır İşletmelerinde Sürü Sağlığı" konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Ali Dinç'in yaptığı panele Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Maden ve Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref İnal panelist olarak katıldı.
Panelde Maden, "Sütçü Sığır İşletmelerinde Sığır Gözlemi" adlı sunum gerçekleştirdi. - Konya