Haberler

Selçuk Üniversitesi'nde "Et" Konulu Panel

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da, "Türkiye'nin 2023 Vizyonu Et Sanayinden ve Et Tüketiminden Geçer" konulu panel düzenlendi.

Konya'da, " Türkiye'nin 2023 Vizyonu Et Sanayinden ve Et Tüketiminden Geçer" konulu panel düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi ile Konya Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen panele Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, SÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ramazan Gürbüz, et üreticileri ve sanayisinin önde gelen temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı. SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan SÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, günümüze kadar konunun uzmanı olmayan birçok kişi tarafından hayvansal ürünlerin tüketimi konusunda halkta korku ve infial oluşturacak şekilde açıklamalar yapıldığını söyledi. Açıklama yapanların hiçbirinin insan beslenmesinde temel bir gıda olan et ve et ürünlerinin insan sağlığı üzerinde olumlu ve vazgeçilmez etkisinden hiç bahsetmediklerini aktaran Prof. Dr. Güner, "Maalesef üniversitelerin ilgili fakültelerinde okutulan dersler dışında üniversitelerdeki konunun uzmanı akademisyenler de et ve et ürünlerinin sağlık üzerinde olumlu ve vazgeçilmez etkisi hakkında toplumu yeterince bilgilendirmemişlerdir. Mesleki birikimlerimize dayanarak et ve et ürünleri ile ilgili her türlü açıklama yapacak kişilerin gerek milli ekonomimizde önemli bir yer tutan sektörün yara almaması, gerekse toplumun sağlıklı beslenmesi bakımından milli sorumlulukları olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

"KIRMIZI VE BEYAZ ETİN DEĞERİ TÜRKİYE'DE YENİ ANLAŞILIYOR"

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ramazan Gürbüz ise, kırmızı ve beyaz etin Türkiye'de yeni değeri anlaşılan besinler sınıfında yorumlanmaya başlandığını kaydederek, "Özellikle kırmızı etin ve yumurtanın içindeki kolesterolden dolayı suçlanması hiçbir bilimsel dayanağı olmadan kamuoyunda sadece medyatik olarak değerlendirilen bir kavramla şimdiye kadar ki olması gereken yeri bulamadı. Halbuki 2023 ve daha sonraki yıllarda gelişecek genç nesillerin temel besin kaynağı kırmızı ve beyaz et ile yumurtadır. Bunlar temel besin maddeleridir. Bu besin maddeleri hayvansal protein olması nedeniyle hücrenin temel yapısında görev alan beynin ve vücudun gelişmesinde en önemli maddelerden birisidir. Diğer besinler de mutlaka gereklidir. Ama bunlar olmazsa olmazlar arasındadır. Ülkemiz bu potansiyele sahip bir ülkedir. Dolayısıyla bunun geliştirilmesi gerekir. Bunun için Türkiye'nin bazı politik yatırım ve düşünsel kavramlarının değişmesi gerekiyor" diye konuştu.

"DENGELİ BESLENME TEK BİR PARAMETRE DEĞİLDİR"

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel de, et tüketiminin Türkiye'de gelişmiş ülkelere göre daha az olmasının Türkiye açısından çok iyi bir gösterge olmadığına vurgu yaparak, "Çünkü ülkelerin gelişmişlik düzeyleri bir açıdan et tüketim miktarıyla da ölçülür. Peki neden et tüketim miktarı Türkiye'de gelişmiş ülkelere göre daha az? Bunun altında elbette ki ekonomik bazı gerekçeler var. Ama diğer tarafından bizim üzerimize düşen görevler var. Bu görevler et tüketimiyle ilgili halkın doğru şekilde bilgilendirilmesidir. Yanlış bilgilendirilmelerin de, medyada yer alan bazı haberlerin de et tüketiminin düşük olmasında rol oynaması söz konusudur. Obeziteyle, hareketsizlikle, hipertansiyonla, diyabetle, damar sorunları ve sigarayla mücadele eden gelişmiş toplumların et tüketimiyle ilgili bir azaltmaya gitmek için bir çaba gösterdiğini duydunuz mu? Böyle bir şey olsaydı ondan da sonuç alırlardı ama Türkiye'de konu yanlış şekilde ele alınabiliyor. Bu konuda dengeli beslenmeyi tek bir faktöre bağlı olarak ele almamak gerekir. Dengeli beslenme bir toplamdır, tek bir parametre değildir" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından panel kapsamında Veteriner Fakültesi, Konya Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET-BİR), Et Üreticileri Birliği (ET-BİR), Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) ile Ulusal Kırmızı Et Konseyi başkanları ve temsilcileri tarafından ortak bir deklerasyon yayınlandı. Daha sonra panele geçildi. Panelin Moderatörü Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Dönmez ve Panelistler Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Bediha Demirözü, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Et Üreticileri Birliği Derneği (ET-BİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nizamlıoğlu, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Günlü ve Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu konuştu.

Protokol üyelerine plaket verilmesinin ardından program düzenlenen panelle devam etti. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title