Haberler

Selçuk'ta Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Günümüzde Yurtiçi Mevlevihanelerinin Durum ve Konumları' konulu ulusal sempozyum başladı.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Günümüzde Yurtiçi Mevlevihanelerinin Durum ve Konumları' konulu ulusal sempozyum başladı. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'ndaki sempozyumda 'Türkiye Mevlevihaneleri' adlı fotoğraf sergisi de açıldı.

Sempozyumun açılışına Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Mevlana'nın 22'nci kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Konya açısından son derece önemli günler yaşıyoruz. Bu dönemde var olan aktiviteler Selçuk Üniversitesi tarafından ayrı bir hassasiyetle desteklenmekte. Son birkaç yıldır da üniversitemiz bünyesinde bulunan dünyada ilk ve tek olan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü, bu aktiviteler içerisinde mümkün olduğu kadar yer almaya gayret ediyor. Biz buna ayrı bir önem veriyoruz. Bunun, Selçuk Üniversitesi'nin üzerine bir borç olduğuna inanıyoruz. Mevlana Araştırmaları Enstitüsü, yaptığı araştırmalar, düzenlediği bu aktiviteler ve devam eden lisans üstü çalışmalarla alanda ciddi bir boşluğu doldurmaya çalışıyor" dedi. Rektör Prof. Dr. Gökbel, sempozyumun yurt içindeki Mevlevihanelerin durumu, konumu ve korunması için neler yapılabileceğinin değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise, "Sempozyumumuzda Mevlevihanelerin nasıl kullanılması gerektiğini ve Mevlevihaneleri aslına uygun şekilde koruma konusunda dikkat edilmesi gereken hususları bilim adamları ve uzmanlar eşliğinde masaya yatıracağız. Mevlevihaneler hiç şüphe yok ki İnsan-ı Kamil yetiştirme ocaklarıydı" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Uğur Derman, 'Güzel Sanatlar Mektebi Vasfıyla Mevlevihaneler' konulu sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Derman, "Tarihimiz boyunca dergahlar insanları iyiye, güzele ve doğruya götürmeye çalışmışlardır. Bu amaçla bilhassa İstanbul'da 400'e yakın dergah vardır. Bunlar bulunduğu mahallenin manevi karakolu konumundaydı" dedi. Uğur, "Bugün ne yazıkki düğünlerde meyhanelerde sema icra ediliyor. Bu manzarayı görmek bile bizleri yıpratıyor. Bu durumun nasıl önüne geçilecek bilmiyorum" şeklinde konuştu. Sunumunun ardından Konya Valisi Muammer Erol, Prof. Dr. Mustafa Uğur Derman'a teşekkür plaketi verdi.

Daha sonra, "İnsan-ı Kamil Ocakları Mevlevihaneler" konulu özel oturuma geçildi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close