Selahattin Eyubbi Çarşı Esnafı Tapusuzluktan Şikayetçi
Diyarbakır’ın ilk ve en eski yer altı çarşılarından Selahattin Eyubbi Çarşısı'nın kapanacağını iddia eden esnaf, tapularını alamamaktan şikayetçi olduklarını söyledi.
Diyarbakır'ın ilk ve en eski yer altı çarşılarından Selahattin Eyubbi Çarşısı'nın kapanacağını iddia eden esnaf, tapularını alamamaktan şikayetçi olduklarını söyledi.
Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda 20 yıl önce Vedat Dalukay adında açılan yer altı çarşısı, zamanın belediye başkanı Ahmet Bilgin'in dönemde isim değiştirerek Selahattin Eyubbi Çarşısı adını aldı. Kürt komutan ve hükümdar kimliğiyle bilinen Selahattin Eyubbi'nin adını yaşatmak isteyen çarşı esnafı, AVM'lerin açılması ve belediyelerin çarşı imar projesine verdikleri zarar nedeniyle müşteri kaybettiklerini söyledi. Selahattin Eyubbi Çarşı esnafından Zülküf Özdemir, Diyarbakırlıların kendi kültürüne ve atalarına sahip çıkmadığını, Selahattin Eyubbi'nin yöre halkı tarafından fazla tanınmadığını dile getirdi. Çarşı esnafının şikayet ettikleri konulardan biri de, 20 yıldır işlettikleri iş yerlerinin tapularını belediyelerden alamaması ve çarşının otopark haline dönüştürülmek istenmesi iddia ediliyor. Çarşının kurulduğu günden beri giyim mağazası işletmecisi olan Sadun Özdemir, "Biz mağaza işletmecileri tapularımızı alamamaktan muzdaribiz. 20 yıldır işlettiğimiz iş yerimin tapusunu almak için her gün belediyeye gidip geliyorum ama tapumu kimse vermediğinden mülkümde olan dükkanı satamıyorum. Biz burayı çok ciddi rakamlarla satın aldık ama şuan çarşı, otopark haline dönüştürülecek diye duyumlar alıyoruz. Belediye başkanımızı çok seviyoruz, onların bizim sesimize kulak vermelerini ve 20 yıldır alamadığımız tapularımızı vermelerini istiyoruz. Buranın imarına büyük zarar verildi, çocuklar her gün burada top oynuyor, mağazamızın camlarını kırıyorlar ve bu zararı hiç kimse karşılamıyor. Selehattin Eyubi gibi önemli bir ismin yaşatılması gerekiyor. Onu yaşatabilmek için de, onun adıyla yaşayan yer altı çarşısının ayakta durması gerekiyor" dedi.
Bu çarşının Diyarbakır'ın tarihin aynası olduğunu dile getiren Mehmet Çelebi Şahin, belediyenin daha önce yapmış olduğu tadilat çalışmaları nedeniyle müşteri kaybettiklerini belirtti. Şahin, "Burada bir mağaza işletmecisi olarak söylemiyorum, önemli şahsiyetlerin yaşatılabilmesi için onların adıyla var olan çarşıları ayakta tutmak ve esnafına destek çıkmak gerekiyor. Bizim ayakta kalabilmemiz ve ekmeğimizi kazanabilmemiz için de tapularımızın bizlere verilmesi ve belediyelerin önemli şahsiyetler için etkinlik düzenlemesi gerekir" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR