Şehir'de 'Köy Kültürü' Konuşuldu
Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ seminerinde Prof. Dr. İsmail Doğan’ı ağırladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi, 'Somut Olmayan Kültürel Miras' seminerinde Prof. Dr. İsmail Doğan'ı ağırladı.
Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan seminere konuk olan Prof. Dr. İsmail Doğan, 'Köy Kültürü' temalı seminerde köylerdeki toplumsal düzen ve değişimle ilgili bilgiler verdi. Programın açılışında konuşan Bursa Araştırmaları Merkezi Köy Ekibi Koordinatörü Cengiz Bütün, Bursa Araştırmaları Merkezi (BAM) personeli ve gönüllülerden oluşan ekiple 7 yıldır Bursa'nın köylerinde gelenekten göreneğe, sofra kültüründen unutulmaya yüz tutmuş an'anelere kadar kayıt ve arşiv çalışmaları yapıldığını ve 8 ciltten oluşan külliyat, ninni albümü ve türkü albümü gibi yayınlar hazırlandığını kaydetti.
Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İsmail Doğan, köy kültürünü mercek altına aldığı açıklamalarında, "Köy hayatı değerlidir. Sosyologlar, gelişme köyden şehre doğrudur, der. Elbette zorunlu sebeplerle köyden şehre doğru bir evrim vardır. Batıda köylülerin hayat alanı son derece sınırlıdır. Batıda efendilerinin izni olmadan şehre gidemez köylüler. Aydınlar, köylüye dedikoducu ve bir garip mahluk olarak bakmıştır. Bizim tarihimizde ise köylülerin kültüre katkı vermeleri, şehrin kültür damarlarında bir ünite olmaları vardır. Ancak bizim yazarlarımızda da batıya benzer ifadeler yer alır. Bizim köylere ilişkin bulguları bir takım seyahatnamelerde görebiliriz. Oralardaki bazı hikayelerde şehirlilerin köylülere bakış açılarını ve köydeki hayatın nasıl işlediğini anlayabiliyoruz" şeklinde konuştu. - BURSA