Haberler

Şehidin Vatan ve Aile Sevgisi Mektubunda Ölümsüzleşti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ferhat Barulay / Özgür Alantor - Yüzbaşı Kazım Efendi'nin 27 Nisan 1915'te Çanakkale'de şehit düşmeden önce kardeşine gönderdiği son mektup, Türk milletinin vatan aşkını anlatıyor.

Ferhat Barulay / Özgür Alantor - Yüzbaşı Kazım Efendi'nin 27 Nisan 1915'te Çanakkale'de şehit düşmeden önce kardeşine gönderdiği son mektup, Türk milletinin vatan aşkını anlatıyor.

Çanakkale'de 21. Alay 1. Tabur 1. Bölük Kumandanı olarak görev yapan yüzbaşının, emekli bir tarih öğretmeni tarafından 2007 yılında sergilenmesi amacıyla Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi'ne bağışlanan mektubu, kahramanlık destanının ne tür fedakarlıklarla yazıldığını belgeliyor.

Şehit olacağını anlayan Yüzbaşı Kazım Efendi'nin, ailesine bakması için kardeşine yardım isteyebileceği kişilerin isimlerini verdiği ve komutanı Binbaşı Şevki Bey'in de kendisi gibi tehlikede olduğunu ifade ettiği mektup, Türk milletinin vatan ve aile sevgisini yansıtıyor.

Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Softa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerinde yüzbaşının kardeşine yazdığı mektubun yanı sıra Enver Paşa tarafından Kazım Efendi'nin eşine gönderilen, "şehitlik" haberinin yer aldığı mektubun da sergilendiğini söyledi.

Mektupların emekli bir tarih öğretmeni tarafından 2007 yılında merkeze bağışlandığını kaydeden Softa, "Mektupları okuyanlar Çanakkale'de yaşanan zorlukları ve savaşın hangi fedakarlıklarla kazanıldığını bir kez daha hissediyor. Buna benzer birçok tarihi belge araştırma merkezimizde bulunuyor. Bunları araştırmacıların ve ziyaretçilerin hizmetine sunuyoruz. Belgelerin büyük çoğunluğu da vatandaşlar tarafından bağışlanıyor" diye konuştu.

-Şehit düşeceğini hissetmiş-

Harp mektupları konusunda araştırma yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ömer Çakır ise aslen İstanbullu olan Yüzbaşı Kazım'ın yaşı ve geçmişiyle ilgili ellerinde yeterli bilgi bulunmadığını dile getirdi.

Yüzbaşı Kazım Efendi'nin cephe gerisindeki kaygıları ortadan kaldırmak için mektubu yazdığını tahmin ettiklerini anlatan Çakır, şunları kaydetti:

"Mektuptan anlaşıldığı üzere daha kara savaşı başlamamış. Yüzbaşı Kazım Efendi, adeta mektupta şehadetini hissedercesine kardeşine birtakım vasiyetlerde bulunuyor. Çocuklarına iyi bakılması, annesinin üzülmemesini ve çocuklarının tahsilinin ihmal edilmemesini isteyerek bu şekilde cephe gerisindeki kaygılarını da gidermeye çalışıyor."

-Yüzbaşının mektubu-

Yüzbaşı Kazım Efendi'nin kardeşine yazdığı son mektup, şöyle:

"Sevgili kardaşım,

Ben vatan ve millet uğrunda bana düşen vazifeyi ifa ettim. Artık gerisini size terk ediyorum. Ben cümlenize hakkımı helal ettim, tabiidir ki siz de helal edersiniz. Hemşiremin, Ziya'nın Kemal'i hasretle gözlerinden öperim. Muhterem amcamın ellerinden öperek dualarını her zaman beklerim. Çoluk çocuğumu evvel Cenab-ı Hakk'a, sonra vatan ve millete ve sizlere emanet ederim. Sevgili valideme, aileme, çocuklara güzel bakınız. Tahsillerine himmet ediniz. Maaşlarının tahsisi icap eden muamelenin ifası için arkadaşlardan alayımızın tabur katibi ve aynı zamanda alay naibi bulunan Hasan Efendi'ye yazdım. Bulunduğum fırkanın kumandanı Miralay Remzi Bey'dir. Alay Kumandanı Binbaşı Halil Bey'dir. Bu isimler size lazım olursa kendileriyle muhabere edersiniz.

Binbaşımız Şevki Bey de benim gibi tehlikede bulunduğu için sağ kalırsa ona da müracaat edersiniz. Kolordu kumandanımız malul olduğu üzere Esat Paşa Hazretleri'dir. Hayvanım hakkında lazım gelen muamele için de katip efendiye yazdım. Oradaki hakkımı da çocuklarım için ararsınız. Sana çok rica ederim, efrad-ı ailemi, validemi hiçbir vakit üzme. Daima rıfk ile muamele et. Bana acımasınlar. Ben mukaddes vatan uğrunda terk-i can ettim, bahtiyarım. Cenab-ı Hakk sizleri de bahtiyar buyursun. Baki cümlenizi Cenab-ı Hakk'a emanet ederim, sevgili kardaşım."

-Şehit yüzbaşının eşine Enver Paşa'dan mektup-

Yüzbaşı Kazım'ın şehit düşmesinin ardından Enver Paşa tarafından eşi Zehra Hanım'a gönderilen mektupta ise şu ifadeler yer alıyor:

"21. Alay 1. Tabur 1. Bölük, zevciniz Yüzbaşı Kazım Efendi, 14 Nisan 1331

(Rumi) tarihinde Seddül Muharebesi'nde bir Osmanlı askerine yakışan kahramanlık ve fedakarlıkla şehit oldu. Din-i celil-i İslam'ın ve mukaddes vatanın müdafaası uğrunda hayatını feda edenlerin arkalarında bıraktıklarına düşen vazife ye's ve fütur değil, fahr ve sürurdur. Bütün arkadaşları gibi merhumun da kıymetli hatırası yalnız daha büyük ailesi olan ordunun kalbinde ebediyen saklı kalacağına ve intikamının düşmanlarımızdan alınacağına emin ve bununla müteselli olunuz.

Muhterem şehidin bütün yakınları ve sevenleri için Allah'tan ecir ve sabır tazarru ederek beyan-ı hürmet eylerim. Başkumandan Vekili Enver."

Yayıncı: Kemal Kaymak - ÇANKIRI

Kaynak: AA / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title