Sebze Meyve Güneş Enerjili Fırında Kurutuluyor
Birçok alanda kullanımı yaygınlaşan güneş enerjisiyle çalışan fırın, sebze ve meyve kurutmada kullanılıyor.
MEHMET BAYER - Birçok alanda kullanımı yaygınlaşan güneş enerjisiyle çalışan fırın, sebze ve meyve kurutmada kullanılıyor.
Fırını üreten firmanın sahibi Yılmaz Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisini kullanarak, yaklaşık 55 dereceye kadar ısı sağlayabildiklerini söyledi.
Kurutma işlemi sırasında ortam havasının steril vaziyette içeri alındığını, havayı ısıtmada ise güneş enerjisinden faydalanıldığını belirten Kartal, "Kurduğumuz sistem sayesinde 95 dereceye kadar su donanımını sağladıktan sonra bunu bir tankta stokluyoruz. Bu stoğu gece devreye alıyoruz. Dolayısıyla gece gündüz istediğimiz sıcaklık derecesinde ürünleri kurutabiliyoruz" diye konuştu.
Kartal, fırının tüm yaş sebze ve meyvenin yanı sıra tarhana, nişasta, makarna, erişte gibi ürünleri de kurutulabildiğini anlattı.
Fırının, özellikle seracılıkta ya da tarlada atıl kalan ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılmasında faydalı olduğunu vurgulayan Kartal, şunları kaydetti:
"Ürünlerin tamamı bu fırın sayesinde katma değer olarak geriye dönüştürülebilir. Şu anda Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde bir tesisimiz var. Ezine ilçesi Yaylacık köyünde de aromatik bitki kurutma için iki tesis oluşturacağız. Ülke genelinde çok yaygın değil ama bu bölgede 11'inci projeye ulaştık. Özellikle domates ve elma üreticilerinden ilgi görüyoruz. Kabak çekirdeği ve kayısı üreticileri de tesisimizle yakından ilgilendi. Muhtemelen üzümde de istenilecek gibi gözüküyor. 1 ton kapasiteli olan tesisimizin fiyatı 150 bin lira. Bunu da domates üzerinden hesapladığımızda 1 yıl da kendisini amorti edecektir. Domatesin kuruması yaklaşık 48 saat, elma ise 24 ile 36 saat arasında değişebiliyor. Yani lifli gıdalarda süre daha kısa. Ürün kuruduktan hemen sonra vakum paketlere alınması gerekiyor çünkü ortam nemini alırsa yine kendi nefasetini bozacaktır. "