Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

Savaşın İzlerini Çizgi Filmlerle Silmeye Çalışıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'nin Halep kentine bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınanların barınması amacıyla kurulan Suruç Çadırkent Konaklama Tesisi'nde kalan yaklaşık 14 bin çocuk için, "sinema çadırı" oluşturuldu.

MEHMET AKİF PARLAK - Suriye'nin Halep kentine bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınanların barınması amacıyla kurulan Suruç Çadırkent Konaklama Tesisi'nde kalan yaklaşık 14 bin çocuk için, "sinema çadırı" oluşturuldu.

Ülkelerindeki savaştan kaçıp güvenli liman Türkiye'ye sığınan ailelerin yaşadığı Suruç Çadırkent Konaklama Tesisi'nde, Şanlıurfa Valiliği ile Şanlıurfa Kültür, Eğitim, Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) işbirliğinde kurulan sinemada, çeşitli film gösterimleri yapılıyor.

Haftanın belirli günlerinde 09.00 ile 16.00 saatleri arasında çizgi film ve Kürtçe filmler izleyen Suriyeli minikler, hem vakit geçiriyor hem de ülkelerinde savaş nedeniyle yaşadıkları acıları unutmaya çalışıyor.

Suruç Çadırkent Konaklama Tesisisi Müdür Yardımcısı Mahmut Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sinema çadırı sayesinde çocukların yaşama daha hızlı adapte olduğunu söyledi.

ŞURKAV'a ait gezici sinema aracıyla, görüntünün çadır içinde kurulan ekrana aktarıldığını anlatan Aksu, çocukların da filmlere ilgi göstererek sinema çadırını doldurduğunu ifade etti.

Çadır kentteki tüm çocukların sinemadan faydalanmasını sağlayacaklarını aktaran Aksu, şunları kaydetti:

"Bu çocuklar savaş travmasından gelmişler. Hepsinin psikolojisi ciddi anlamda bozulmuş. Bu anlamda çocukları hayata motive etme noktasında sinemanın çok büyük katkısı oldu. Her gün çadır kentteki bir mahallede bu düzeni oluşturuyoruz ve çocukları hayata bağlayacak filmler seyrettiriyoruz. Gerçekten çok verimli ve faydalı oluyor. Çadır kentimizde 14 bin'e yakın çocuk sayımız var. Her hafta bir mahallede yaptığımız için peyderpey çocuklarımıza ulaşıyoruz. Her gün ortalama 2 bin çocuk bu etkinliğimizden faydalanıyor."

"Savaş psikolojisini atmalarını amaçlıyoruz"

Suruç Çadırkent Konaklama Tesisi Müdürü Mehmet Han Özdemir de kamptaki her çocuğun ayrı ayrı savaşın acı yüzüyle karşılaştığını ve bir travma yaşadıklarını söyledi.

Çocukların yaşadıkları acıları atlatmalarının zaman alacağını dile getiren Özdemir, "Türkiye olarak amacımız bu çocuklardan savaş psikolojisini uzaklaştırmaktır. Çocukları başka bir dünyaya büründürmektir. Çocuklar savaş psikolojisini görmüşler, ülkelerini terk etmişler, gelmişler. Bu durumu atlatmak oldukça güç. Biz onları okula, sinemaya, psikoterapiye gönderiyoruz. Normale dönmeleri için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız" dedi.

Kaynak: AA / Yerel
title