Saü, "Toplumsal Duyarlılık" Projelerine Önem Veriyor
Sakarya Üniversitesi (Saü) Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Seyhan Fırat ve Doç. Dr. Recai Coşkun, Engellilerin Öğrenim Hayatına Kazandırılmalarına Yönelik Yürütülen "Esteem" Projesi Kapsamında Brüksel'de Proje Toplantısına Katıldı.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Seyhan Fırat ve Doç. Dr. Recai Coşkun, engellilerin öğrenim hayatına kazandırılmalarına yönelik yürütülen "ESTEEM" projesi kapsamında Brüksel'de proje toplantısına katıldı.
Brüksel'deki proje toplantısına, SAÜ'nün yanısıra İngiltere, Malta, Bulgaristan ve Yunanistan'dan da ortak kuruluş ve üniversiteler katıldı.
Doç. Dr. Seyhan Fırat ve Doç. Dr. Recai Coşkun, projenin iki amacının bulunduğunu belirterek, "Engelli insanların topluma kazandırılması ve sosyal faaliyetlere katılması için onlara hamilik yapabilecek insanların yetiştirilmesi ve hamilerin özellikle belli düzeyde eğitim almış engelli insanlardan oluşması ile böylece benzeri sorunları yaşayan kişilerin birbirlerine dayanak olması ve rehberlik etmesi amaçlardan biridir. Diğer amaç ise engelli olduğu için eğitim almaktan vazgeçen insanların tespit edilmesi ve bunların eğitime kazandırılmasıdır. Resmi verilere göre Türkiye'de yaklaşık 8.5 milyon insan engellidir ve bunların sadece yüzde 1.8'i lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim almış durumdadır. Batılı ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye engellilerin eğitim öğretime kazandırılması konusunda oldukça geridedir. Sakarya Üniversitesi son dönemde yaşlı bakımı gibi toplumsal duyarlılığı yüksek alanlara özel bir ilgi göstermekte ve böylesi alanlarda yapılan faaliyetlere önem vermektedir. Yine bu bağlamda INEMDIP adlı projede de engellilerin istihdam edilmesi için 2 yıllık bir çalışma programına devam edilmektedir" dediler.
(İÇ-AK) 07.05.2008 12:36 TSİ