Saü Öğretim Üyesi Yeşiltaş: "Dağlıca Hassas Bir Bölge"
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, Dağlıca’daki hain terör saldırısını değerlendirdi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, Dağlıca'daki hain terör saldırısını değerlendirdi. Yrd. Doç. Dr. Yeşiltaş, Dağlıca'nın terörle mücadele kapsamıda hassas bir bölge olduğuna dikkat çekti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "O dağlar temizlenecek" sözlerini Türkiye'nin bölgeye ciddi bir operasyon yapılacağına dair bir işaret olarak yorumlayan Yeşiltaş, Dağlıca'nın terörle mücadele kapsamında hassas bir bölge olduğuna dikkat çekti. Dağlıca'nın hem coğrafi bakımdan hassas hem de Irak'tan Kandil merkezli sızmaların daha sık yaşandığı ve geçtiğimiz yıllarda yüksek sayıda şehit verdiğimiz bir bölge olduğunu vurgulayan Yeşiltaş, "Bölge sadece dağlık olması açısından değil; hava durumu bakımından da, askeri operasyonların sürdürülmesi bakımından da riskler oluşturuyor. Zaten yaşanan son olay da böylesi bir fiziksel engelin ortaya çıkardığı bir durumla karşı karşıya bırakmış oldu TSK'yı. Tabii ki bölgenin tamamıyla teröristlerden temizlenmesi amacıyla yapılan geniş kapsamlı ve çok ayrıntılı planlanmış bir operasyondan bahsediyoruz. Bunun için de yoğun bir askeri güç kullanılacağa benziyor" ifadelerini kullandı.
Irak sınır güvenliğinin uzun zamandır yüksek bir düzeye çekilmesi amacıyla birtakım projelerin yürütüldüğüne dikkat çeken Yeşiltaş, bu amaçla karakolların, sınır gözetleme sistemlerinin ve insansız hava araçlarının geliştirildiğinden söz etti. Mücadelenin iki ayaklı bir stratejiyle yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Yeşiltaş bunun sebebini PKK'nın iki temel stratejiye sahip olmasıyla açıkladı. Bu stratejilerin ilkinin şehir merkezlerinde bir çeşit halk ayaklanması olarak ifade edilebilecek, Kuzey Irak ve Kobani'de görülen tarzda yeni bir çatışma konseptinin devreye sokulması olduğunu söyleyen Yeşiltaş, "PKK burada daha çok kendi teröristlerini, kendi unsurlarını değil de şehirlerdeki unsurlarını kullanıyor. PKK ikinci stratejisinde ise özellikle hem coğrafi nedenlerden hem de hava muhalefeti nedeniyle operasyon yapılmasının zorluğunu bilerek bazı bölgelerde alan kontrolü yapmaya çalışıyor. Bunlar bayrak açmak gibi egemenliğini gösterme şeklinde ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla ana stratejinin önemli hatlarından birini oluşturuyor Hakkari bölgesi" şeklinde konuştu.
Bu bölgenin hassas olmasının sebebinin Irak'tan kitlesel gruplar halinde PKK unsurlarının sızma yaparak askeri karakollara veya alan kontrolü yapmaya çalışan askerlere yönelik yine gruplar halinde saldırıda bulunma riski olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, "Bu durum şu anda hem sınır ötesinden gelecek PKK unsurlarına yönelik sınır güvenliğini gündeme getiriyor hem de ciddi bir yerden süpürme operasyonu ile bu bölgenin PKK unsurlarından temizlenmesi için bir askeri harekat öngörülüyor" diyerek sözlerini tamamladı. - SAKARYA