Haberler

SAÜ'de Daha Kolay ve Daha Çok Nasıl Makale Yazarım Çalıştayı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 'Daha Kolay ve Daha Çok Nasıl Makale Yazarım' isimli çalıştay düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 'Daha Kolay ve Daha Çok Nasıl Makale Yazarım' isimli çalıştay düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştaya konuşmacı olarak metin düzenleme hizmetleri alanında faaliyet gösteren ve dünyada birçok ofisi bulunan Enago'nun Bölge Sorumlusu Cem Keskin katıldı. Bilimsel ve akademik yayın yapma konusunun araştırmacıların sırtında bir yük haline geldiğine dikkat çeken Keskin, araştırma yapmak isteyen kişilerde yazma konusunda genel olarak bir beceri eksikliğinin göze çarptığını ifade etti. Türkiye'de bu konuda bazı çalışmalar yapıldığını aktaran Keskin, akademik alan içerisinde de konuya ilişkin bir direnç olduğunu ve yazma becerilerini aktaran bir uygulamanın bulunmadığını söyledi. "Yazmak da eğitimcilik yapmak kadar zor iş" diyen Keskin, eğitimci olmak için çeşitli sertifikaların bulunduğunu ancak en az bunun kadar önemli olan 'yazı yazmak' konusunda sertifika programlarının bulunmadığını kaydetti.

Yazı ve makale yazmak isteyen araştırmacılara ve akademisyenlere yazmayı kolaylaştırabilecek tavsiyeler veren Keskin, "Kolay yazmak ve iyi bir metin ortaya çıkarmak ile ilgili altın bir kural var. Buna göre yazılacak metni bir bütün halinde ele almak gerekir. Yazarın bir çırpıda çok iyi bir cümle yazarak diğerine geçtiği ve bunun böyle devam ettiği şeklindeki yanlış bir algı var. Yazının yavaş yavaş evrilerek ortaya çıkmasına izin vermek gerekir. Burada yapılacak uygulama, önce metnin tasarlanması, beyin fırtınası, düşüncelerin ham cümleler, ham paragraflar şeklinde yazılması, yazının sonuna doğru da yazının cilalanması olmalıdır. İyi bir yazı, kolay yazılmış bir yazı, evrilerek ortaya çıkar" dedi.

Yazılmak istenen metnin tasarısı hakkında da bilgiler veren Keskin, tasarının ilk adımının, metnin içerdiği tek bir mesajdan geçtiğinin altını çizdi. Makalenin akılda kalıcı bir mesajının olması gerektiğini ifade eden Keskin, makale yazılırken hedef kitle seçimi, makalenin hedefi, yayınlanma ihtimali olan dergilerin tespiti, yazıdaki verilerin sağlamlığı, makalenin hangi dergide yayınlanacağı, makalenin mesajının içeriği ve bu içeriğin haber değeri olması gibi konulara da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Tasarı aşamasının ardından da taslağın oluşturulması gerektiğini dile getiren Keskin, bundan sonra yapılacak işlemleri sıralayarak, "Tasarı fikirlerle doldurulmalı. Her bir bölümün altına akla gelen tüm fikirler yazılmalı. Cümleler gruplandırılarak ham paragraflar oluşturulmalı. Düşüncelerin şekillenmesi için yazıya ara verilmeli ve daha sonra eksikler tamamlanarak yazı bitirilmeli" şeklinde konuştu. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Şahıs, kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

23 ilimizde eğitime kar engeli

23 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title