Sarıkeçili Yörükleri Yerleşik Hayata Geçiyor
Türkiye'nin Son Göçerleri Olan Sarıkeçili Yörükleri, Yerleşik Hayata Geçiyor.
Türkiye'nin son göçerleri olan Sarıkeçili yörükleri, yerleşik hayata geçiyor.
Yazı yaylalarda, kışı ise sahil kentlerinde kıl çadırlarda geçiren yaklaşık 200 Sarıkeçili yörüğünün yerleşik hayatı geçirilmesi için Mersin'in Aydıncık ilçesinde bir toplantı düzenlendi. Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen toplantıya; Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Soley, AK Parti Milletvekili Ömer İnan, Orman Genel Müdür Yardımcısı Kemal Kara, ORKÖY Genel Müdür Yardımcısı Reşit Uzel, Ağaçlandırma Genel Müdür Yardımcısı Hanifi Avcı, Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Mersin Çevre ve Orman İl Müdürü Hasan Saday, Karaman Çevre ve Orman İl Müdürü Ahmet Duran, Silifke Kaymakamı Ahmet Beyoğlu, Aydıncık Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Gülnar Kaymakamı Mehmet Yıldırım, Silifke Orman İşletme Müdürü Kubilay Akdeniz, Gülnar Orman İşletme Müdürü Hasan Keskin, Mut Orman İşletme Müdürü Mustafa Duman, Anamur Orman İşletme Müdürü Erdal Çetinkaya, Bozyazı Orman İşletme Müdürü Nusret Görür, Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Bahar, Akdere Belediye Başkanı Sadık Güner, Mersin İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları Daire Başkanı Hilmi Dulkadir ve Sarıkeçili yörüklerinin aile reisleri katıldı.
Tarım alanlarının her geçen gün genişlemesi, devletin orman dikim çalışmaları ve en önemlisi çağın gereği bu hayatı sona erdirmek isteyen Sarıkeçili yörükleri, yerleşik hayata geçmek istediklerini ifade ettiler.
Kış aylarında Mersin, Silifke, Gülnar, Anamur ve Aydıncık sahillerinde, yaz aylarında ise Konya'nın Seydişehir ve Beyşehir yaylalarında kalan Sarıkeçili yörükleri, devletten arazi ve ev isteyerek yerleşik hayata geçmek istediklerini belirttiler. Yörükler, genel sorunlarının; eğitim, ulaşım, elektrik, su ve ekim yapacakları topraklarının olmayışı olduğunu belirtirken, devletten barınabilecekleri ev, toprak ve iş istediler.
AK Parti Milletvekili Ömer İnan, yörüklerin sorunlarını yakından takip ettiğini belirterek, sorunlara çözüm bulunacağını söyledi. İnan, devlet olarak yörüklerin her zaman yanında olacaklarını ifade ederek, "Kurban Bayramı'nda bu bölgeye gelmiştim. Sarıkeçili yörüklerinden Osman Çelik 'Bizim derdimize ne zaman derman olacaksınız?' dedi. Ben de kendisine 'Siz ne zaman isterseniz oluruz' dedim. Daha sonra birlikte yörük çadırına gittik. Sarıkeçili yörüklerini konar göçer hayattan kurtarmak için yardım talebinde bulunuldu. Osman Çelik'in küçük çocuğunu gördüm. Çocuğa soru soruyorum, hiç cevap vermiyor. Ürkek ve utangaç tavır sergiliyor. Şehirde yaşayan bir çocuk ise sorduğum tüm sorulara cevap verebilirdi. Yörük kadınları ise yerleşik hayata hemen geçmek istiyorlar. Bu durumu burada gördükten sonra Orman Bakanımız'la görüştüm. Sonuçta bu toplantıyı yapmaya karar verdik. Biz artık Sarıkeçeli yörüklerimizin yollarda zor şartlarda yaşam mücadelesi vermesini istemiyoruz. Sizlerin de isteğinin bu yönde olduğunu biliyoruz. İnşallah bu konuda bugün görüş bildirip, ortak noktada hareket edeceğiz" dedi.
Vali Yardımcısı Ahmet Soley de, yörükleri yerleşik düzende görmek istediklerini belirterek, "Ben de bu bölgede 5 yıla yakın görev yaptım. Birçoğunuzun çadırına misafir oldum, ayranınızı içtim. Sorunlarınızı, dertlerinizi sizler kadar iyi biliyoruz. Yerleşik alanla sizleri buluşturmak için mücadele veriyoruz. Hepiniz artık yerleşmek istiyorsunuz. Bu konuda devlet olarak her zaman yanınızda olacağımızı belirtmek istiyorum" diye konuştu.
"Bütün yük kadınlarımızın ve çocukların omuzlarında" diyen Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Deneği Başkanı Pervin Çoban Sarvan ise, "Bizler yüzyıllar boyu devesi, keçisi ve evi olarak bildiği kara çadırıyla konar hayat yaşayan bir toplumuz. Biz göçerler olarak şahsımıza ait bir yaylak ve kışlağımız olmadığından dolayı mecburen devlet ormanlarının gençlik sahası dışında kalan yerlerinde barınmaktayız. Ne var ki her yıl gerek göç güzergahlarımız gerekse yayla ve kışlak olarak konakladığımız orman arazilerinin gençleştirme ve yeni dikim yeri olması nedeniyle ve açık arazilerin de tarım alanlarına dönüştürülmesinden dolayı göç esnasında konaklayacak yer, yaylak ve kışlak bulmakta çok güçlük çekmekteyiz. Bunun yanında kıl keçilerinin ormanlık arazide otlatılmasının yasaklanması da eklendiğinde sorunlarımızın ne kadar büyük olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu zor yaşam koşullarına bağlı olarak çocuklarımızın eğitim, öğretim, sağlık, sosyal güvence ve teknoloji nimetlerinden faydalanma imkanları yoktur. Bizler Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, bayrak ve vatanını seven, devletinin yasalarına saygılı bir toplum olarak sabit yerleşik bir yaşam istiyoruz. Bizim geleceğimiz olan çocuklarımızın düzenli olarak okuyabileceği, anneleri tarafından hazırlanan çocukların okuluna koşa koşa gideceği, evlerinde bilgisayarlarının bulunabileceği, okul arkadaşları ile kaynaşarak öğretimin en üst seviyesine ulaşabilecekleri imkanlar açısından daha sağlıklı koşullarda yetiştirilebilecekleri bir yerleşik hayatın özlemi içerisindeyiz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından slayt gösterisi eşliğinde yörüklerin yaşamı anlatıldı.
Toplantı sonunda, Karaman İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Duran ve Mersin İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları Daire Başkanı Hilmi Dulkadir'in konu hakkında detaylı bilgi toplamaları ve bu bilgi doğrultusunda konunun karara bağlanması kararlaştırıldı.
(MŞ-MT-MT-Y)
19.01.2008 11:18 TSİ