Sarıgöl'de Asırlık "Olcak Dede" Geleneği Yaşatıldı
Sarıgöl'e bağlı Dindarlı Mahallesi’nde asırlardan bu yana, yapılan geleneksel 'Olcak Dede Yağmur Duası'nda bir araya gelindi.
Sarıgöl'e bağlı Dindarlı Mahallesi'nde asırlardan bu yana, yapılan geleneksel 'Olcak Dede Yağmur Duası'nda bir araya gelindi. Sabahın erken saatlerinde yola koyulan yüzlerce çiftçi, yanlarında getirdikleri küçükbaş hayvanları kurban etti. Kurbanların etleri kazanlarda pişirildi. Ardından birlik ve beraberlik temennisi ile afiyetle yendi.
Sarıgöl merkez ve Emcelli, Baharlar, Dindarlı Mahalleleri ile Buldan Kadıköy ve Sarımahmutlu köylerinden yüzlerce çiftçinin bir araya gelerek yaşattıkları Olcak Dede geleneğinin asırlardır, yapılmakta olduğunu bu yıl ise çiftçilerinde katılımıyla yağmur Duası yapıldığını belirten Olcak Dede organizatörü Dindarlı Mahallesi'nden Ahmet Karaaslan, "Her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü yapıyoruz. Yağmur yağsa de, yağmasa da buraya çıkarız. Burada kurban kesimleri yapılır, birlikte yemekler yenir. Olcak Dede'ye gelenler yanlarında mutlaka bir yiyecekler getirir ve ortaya koyar. Öğle namazı sonuna kadar bayanlar tarafından sofralara hazırlanır ve yiyecekler birlikte tüketilir. Olcak Dede'nin mezar başında genç kızlar dilekler tutarak, yemeni bağlalar. Bayanlar da bir yandan pişi yaparak Olcak Dede ziyaretine katılanlara ikram ederler" dedi. Bu yıl yapılan geleneksel Olcak Dede törenlerinde 40 kuzu,3 oğlak olmak üzere 43 hayvanın kurban edildiğini belirten Karaaslan, Olcak Dede geleneğinin tarihçesini şöyle anlattı." Asırlar öncesi, Olcak isimli bir çoban genç yaşta ölür. Şimdiki adıyla anılan Olcak Dede tepesine gömülmesini ister. Arkadaşları her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günleri Olcak isimli genci yemekli olarak anmaya başlar. Arkadaşları, genç yaşta ölen arkadaşları Olcak'ın silah atmasını ve güreş tutmayı çok sevdiği için burada silahla atış yarışmaları ve güreşler tutarlarmış. Bu yıllarca devam etmiş. Bizlerde, halen devam ettirmekteyiz. Buraya yüzlerce çiftçi gelir. Olcak Dede'ye her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü yağmurlar yağsa da, yağmasa da çıkarız. Yağmurların bol olduğu yıllarda, çiftçilerle birlikte 'Şükür Duası' yağmurların yağmadığı yıllarda çiftçilerle birlikte 'Yağmur Duası' yapmaktayız. Olcak Dede'ye çiftçilerimiz burada yaptıkları kurbanları ortaya koyarlar. Kadınlar tarafından kurban etleri yemeklik olarak birlik ve beraberlik içerisinde hazırlanan yemekler, öğle namazının ardından topluca yapılan 'Bolluk ve bereket' ya da 'Yağmur' duasının ardından binlerce kişi tarafından birlikte yenilir" dedi.
Olcak Dede geleneğinin daha çok katılım olması için yetkililerin su ve yol yapmasının önemini belirten Ahmet Karaaslan, "Bu yerimizin daha çok katılım olması için, buraya su getirilmeli ve yolunun yapılması acilen ihtiyaçtır" dedi. Olcak Dede geleneğini katılan yüzlerce çiftçi, gelecek yıl tekrar buluşmak için bir birlerine vade etti. - MANİSA