Şanlıurfa'da Mevsimlik Tarım İşçilerine Gönüllü Destek
Şanlıurfa'da bir grup gönüllü, yürüttükleri "Her Aile Benim Ailem Projesi" kapsamında, mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelere sağlık taraması yapıyor, eğitim ve diğer konulardaki sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor.
Şanlıurfa'da bir grup gönüllü, yürüttükleri "Her Aile Benim Ailem Projesi" kapsamında, mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelere sağlık taraması yapıyor, eğitim ve diğer konulardaki sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor.
Merkez Eyyübiye ilçesinde yaklaşık 3 ay önce oluşturulan ve aralarında doktor, psikolog, sosyolog ve öğretmenlerin bulunduğu 20 kişilik ekip, mevsimlik tarım işçiliği yapan 15 aile üzerinde çalışma yürütüyor.
Aileleri evlerinde ziyaret eden gönüllüler, ücretsiz sağlık taraması yapıyor, çocukların eğitimi başta olmak üzere sorunları dinliyor, problemlerin çözümü için ilgili makamlara yönlendirmede bulunuyor.
Proje Koordinatörü ve Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Pediatri Bölümü araştırma görevlisi Mehmet Şaşmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının ihtiyaç sahibi mevsimlik tarım işçisi ailelere ve çocuklarına destek sağlamak olduğunu söyledi.
Projenin gönüllülük esasına dayandığını belirten Şaşmaz, "Projenin sağlık ayağını doktor ve hemşire arkadaşlarımızla, eğitim ayağını öğretmen arkadaşlarımızla ve sosyal yardımlaşma ayağını da sosyolog ve sosyal yardımlaşma kurumlarında çalışan arkadaşlarımızla yürütüyoruz" dedi.
Şaşmaz, 100 çocuğu sağlık taramasından geçirdiklerini belirterek, hastalık tespit ettikleri çocukları ilgili poliklinik ve birimlere yönlendirdiklerini ve bu işlerin takibini yaptıklarını kaydetti.
Sosyolog Halil Dusak da mevsimlik tarım işçileriyle çocuklarının dezavantajlı olduğunu ve desteğe ihtiyaçları bulunduğunu belirtti.
10 aile yardım kuruluşlarına yönlendirildi
Ziyaret ettikleri 10 aileyi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ve ilgili diğer kurumlara yönlendirdiklerini kaydeden Dusak, "Ailelerden bir çoğunun devletin sunduğu sosyal imkanlardan haberi yoktu. Bu konuda ailelerimizi bilinçlendiriyoruz. Şartlı eğitim yardımı, evde bakım ücretleri gibi konuların üzerinde çalışarak ailelerin takibini yapıyoruz. Ailelerimizin bu şekilde sosyal haklardan daha fazla yararlanmasını sağlıyoruz."
Ekip, bugün de trafik kazası sonucu gözlerini kaybeden Mustafa Aras'ın evine giderek, aile üyeleriyle görüştü.
Mustafa Aras'ın eşi Zehra Aras, eşinin 5 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu gözlerini kaybettiğini söyledi.
Yazları çeşitli ürünlerin hasadında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Zehra Aras, yetkililerden ve yardımseverlerden destek beklediklerini aktardı.
Ziyarete, Eyyübiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik Bölümü Başkanı Ömer Duru ve öğretmen Erdal Akboru da katıldı.