Haberler

Şanlıurfa'da Kuduz Alarmı!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da meydana gelen kuduz vakalarının ardından İl Hıfzıssıhha Kurulu, köpeklerin kısırlaştırılması gibi tedbirlerin alınmasını istedi

Şanlıurfa'da, özellikle köylerde görülen peş peşe kuduz vakalarının ardından toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, bir dizi tedbirler aldı. Köylerde görülen kuduz vakalarının insanları daha fazla etkilememesi için kararların alındığını açıklayan kurul, Şanlıurfa belediyesi, Şanlıurfa İl Özel İdaresi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bazı sorumluluklar yükledi. Son aylarda köylerde kuduz vakalarına rastlanıldığı ve bu sebeple insanların öldüğü iddiaları gündeme geliyordu. Köylerinde kuduz olduğunu öne süren köylüler, sık sık yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçiydi.

KURUL BİR DİZİ TEDBİRLER ALDI

Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz'ın başkanlık ettiği İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında, alınan kararlar şöyle: "Mücavir alan sınırları dışında Özel İdarelerce, mücavir alan sınırları içerisinde ise Belediye Başkanlıklarınca, sahipsiz hayvanların aşılanması, kısırlaştırılması ve işaretlenmesi konusunda gerekli işlemler yapılarak neticeden İl Hıfzıssıhha Kurulu Başkanlığına ivedilikle bilgi verilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce kuduz vakalarının görüldüğü yerlerin kordona alınarak hayvan giriş çıkışları önlenecek. Bölgenin karantinaya alınarak şüpheli hayvanların kontrol altına alınması sağlanacak. Halk Sağlığı Müdürlüğünce kuduz şüpheli ısırıkların fılyasyonları yapılarak, profılaksi aşıları yapılacak. İl Özel İdaresi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Halk Sağlığı Müdürlüğünce vaka çıkan bölgelerde aşılama ile ilgili çalışmalar müştereken yürütülecek. İlimize bağlı kırsal yerleşim yerlerinde halkın tüketimine sunulan içme ve kullanma sularının dezenfekte edilip sağlıklı bir şekilde tüketime sunulabilmesi için klorlama cihazı olmayan yerlere; İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından en kısa sürede otomatik klorlama cihazı ile klor temin edilerek içme suları dezenfekte edilecek. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince; kırsal yerleşim yerlerinde bulunan sondaj kuyusu, su deposu ve su şebekesinin gözden geçirilerek varsa kirlilik odaklarının (su şebekesinde kırık ve çatlak olması, su depolarının içerisinin kirli olması, su kaynaklarının etrafında çöplük, gübrelik olması, tel örgü bulunmaması vb.) ortadan kaldırılarak, su depolarının Sağlık Bakanlığının 18.04.2012 tarih ve 3036 sayılı yazılarında belirtilen standartlarına uygun hale getirilecek."

Kurulun köylerden kaçak yollarla getirilen ve kesilerek satışı yapılan hayvan etleri konusunda herhangi bir tedbir almaması dikkat çekti.

(İKaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel
title
Close