Şanlıurfa'da 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü' Semineri Düzenlendi
Türkiye Belediyeler Birliği, Çevre ve Orman Bakanlığı, Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (Albiyobir) İşbirliğinde Şanlıurfa Belediyesi'nin Ev Sahipliğinde 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü' Konulu Seminer Düzenlendi.
Türkiye Belediyeler Birliği, Çevre ve Orman Bakanlığı, Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (ALBİYOBİR) işbirliğinde Şanlıurfa Belediyesi'nin ev sahipliğinde 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü' konulu seminer düzenlendi.
Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminere, Şanlıurfa Belediyesi Temizlik ve Çevre Koruma Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve ŞUSKİ Müdürlüğü çalışanlarının yanı sıra Diyarbakır, Siirt, Batman ve diğer çevre illerin belediye çalışanlarıyla özel sektör temsilcileri katıldı. Seminerde 19 Nisan 2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'nde bitkisel atık yağların hangi kurumlarca, ne şekilde toplanacağı ve alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verildi. Ayrıca katılımcılara, yetki sahalarında bulunan lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, motel ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerlerde gerekli denetimlerin yapılması, kullanılmış kızartmalık yağların kanalizasyona dökülmesinin önüne geçilmesi konusunda bilgiler aktarıldı.
Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Habib Arslan, yaptığı konuşmada, seminerin Şanlıurfa'da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 21. yüzyılda çevrenin korunması, mevcut kirliliklerin ortadan kaldırılmasının zaruri ihtiyaçlar arasında yer aldığını kaydetti. Arslan, Şanlıurfa Belediyesi olarak çevrenin korunması ve mevcut kirliliğin önlenmesi adına maliyetleri oldukça yüksek birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyerek, "Bunları saymak gerekirse, örneğin Atık Su Arıtma Tesisi, Katı Atık Bertaraf Tesisi, Şanlıurfa İçmesuyu Projesi, Kanalizasyon hatlarının yapımı, Üç derenin ıslahı gibi birçok proje. Kentimizde her türlü atık ve artığın çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yasa ve yönetmeliklere uygun olarak işlenmesi, bizlerin büyük önem verdiği işler arasında sayılmaktadır. Bu kapsamda Çevre Koruma Müdürlüğü bünyesinde Endüstriyel Atık Hizmetleri Ölçüm ve Denetim Ekibi kurulmuştur. Yine bu konularda yayınlanan yönetmelikler, derlenerek bir kitap haline getirilmiştir. Kitapta yer verilen talimatların yerine getirilmesi, kararlı bir şekilde uygulanması, Doğuştan marka Şehir Şanlıurfa'yı çok daha düzenli ve temiz, estetiği bozan kirliliklerden arınmış, gürültüden uzak, çevreci bir kent konumuna getirecektir" diye konuştu.
(MY-OÇ-Y) 28.02.2008 17:38 TSİ