Sanko Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencileri Beyaz Önlük Giydi
SANKO Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, üniversiteyi para kazanmak için değil, sosyal sorumluluk anlayışı ile kurduklarını belirterek, “Tıp Fakültesi öğrencilerimize sesleniyorum; iyi yetişin, iyi araştırın, Türkiye’ye yararlı doktorlar olarak mezun olun” dedi.
SANKO Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, üniversiteyi para kazanmak için değil, sosyal sorumluluk anlayışı ile kurduklarını belirterek, "Tıp Fakültesi öğrencilerimize sesleniyorum; iyi yetişin, iyi araştırın, Türkiye'ye yararlı doktorlar olarak mezun olun" dedi.
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin beyaz önlük giyme töreni, Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi'nde, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Gürsoy, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeki Çelen, SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeleri Ali Konukoğlu, Prof. Dr.Metin Bayram, İhsan Akyol, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Murat Sucu ve Doç. Dr. Can Demirel, SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Can Polat Eyigün, SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, öğretim üyeleri, öğrenciler ve velilerin katılımı ile düzenlendi. Konukoğlu, yaptığı konuşmada, sağlık bilimleri alanında eğitim veren üniversiteyi kurarken, Gaziantep'in, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ve Türkiye'nin sağlıkta çıtayı yükseltmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Kaybedilen canın yerine getirilemeyeceğine dikkati çeken Konukoğlu, "Sizlerden tek istediğimiz, iyi yetişin, iyi araştırın. Türkiye'ye yararlı doktorlar olarak mezun olun. Hastanızı anneniz, babanız, kardeşiniz olarak düşünün ve hatta onların da hastanız olabileceğini unutmayın" diye konuştu. Üniversitenin üçüncü eğitim yılında olmasına rağmen, her geçen gün daha da büyüdüğüne vurgu yapan Konukoğlu,"Akademisyen sayımız daha da artacak. SANKO pekçok meslekte olduğu gibi, üniversitede eğitiminde de başarılı olacaktır" ifadelerine yer verdi.
Akademisyenlerin çalışmalarının önemine değinen Konukoğlu, "Hocalarımızdan yayınlar bekliyorum. Bu yayınlar ve çalışmalarla üniversitemiz güçlendiği gibi bilinirliği de artar" değerlendirmesini yaptı. "Hepinize başarılar diliyorum. İnşallah iyi bir hekim olursunuz, isminizi duyurursunuz, bizler de bundan gurur duyarız" diyen Konukoğlu, "Anne babalarınbeyaz önlük giyme töreninde çocuklarıyla birlikte sahnede yer alması çok anlamlı bir buluşma. Herhalde bu uygulama Türkiye'de ilk defa bizde gerçekleştiriliyor. Hepimizin çocukları var. Böyle bir günde ailece fotoğraf çekilmesi çok güzel bir anı olarak uzun yıllar ailece paylaşılacaktır" dedi.
"İnsanın canından daha önemli bir şey yoktur"
Rektör Vekili Prof. Dr. Güner Dağlı isebir insanın en değerli varlığının kendi canı olduğunu anımsatarak, "İnsanın canından daha önemli bir şey yoktur. Çünkü siz yaşıyorsanız dünya vardır. Siz yaşamıyorsanız zaten dünyanın bir anlamı yoktur. Binlerce insan canlarını sizlere emanet edecekler" dedi. Öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca öğrendikleri tüm bilgilerin üniversiteye girinceye kadar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü bundan sonra öğreneceğiniz tüm bilgiler size rızkınızı kazandıracak olan bilgilerdir ve ne zaman lazım olacağını bilemeyeceksiniz. Bu yaşlarda öğrendiğiniz tüm bilgiye çok iyi sahip olmanız gerekiyor. Bilgi adeta sizin bir parçanız olacak. Bizler eğitiminiz için her tür desteğe hazırız. SANKO Üniversitesi'nin kurulduğu günden bu yana gerek halkın bilinç düzeyini artırmak,gerekse bölgedeki akademisyenlere katkı sağlamak için çaba gösteriyoruz. Öğretim yılı içeresinde her ay tercihen Amerika'dan ya da Avrupa'dan bir Türk bilim insanını üniversitemizde ağırlıyoruz. Misafir öğretim üyesinden olmazsa olmaz şartlarımızdan birisi halkımızı bilinçlendirmek amacıyla Halka Açık Konferanslar düzenlemesidir. Yine olmazsa olmazlarımızdan birisi workshop. Bize gelen bilim insanının ilgi duyduğu veya çalıştığı alanla ilgili, çevre ilerde aynı konuda çalışan bilim insanlarını bir araya getiriyoruz ki bilgilerini paylaşsınlar, son gelişmelerden haberdar olsunlar."
11-13 Mayıs 2017 tarihlerinde Tıpta İnovasyon Kongresi'nin üçüncüsünü gerçekleştirecekleri bilgisini de paylaşan Prof. Dr. Dağlı, "Kongremiz, tamamen yurt dışı katılımlı ve uluslararası nitelikte olacak ve çok sayıda bilim insanının katılımıyla gerçekleşecek. Bunlar hep sizin için. Sizler için her şeyi yapmaya hazırız" dedi. Öğrencilere çalışmalarında ekip ruhunun çok önemli olduğunu da anımsatan Prof. Dr. Dağlı, sözlerini şöyle bitirdi:
"Bir Afrika atasözü, 'Hızlı gitmek için yola yalnız çık,uzağa gitmek için ekiple çık' der. Nitelikli, gerçekten bu mesleği hak eden hekimler yetiştiriyoruz. Ama bir başka amacımız daha var; bizler şuan bir kariyer koltuğunu işgal ediyoruz. Gelip geçiciyiz, bize emanet edildi. Bizler yerimize oturacak, kariyer yapacak öğrenciler yetiştirmek istiyoruz."
"Öğrencilerimizin heyecanı ve coşkularına gönülden ortak olmak için buradayız"
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın da, üçüncü akademik yılını tamamlamak üzere olan Tıp Fakültesine bu yıl 68 yeni öğrencinin katıldığını anımsatarak, "Birbirinden değerli genç meslektaş adaylarımız, hekimlik mesleğine attıkları ilk adımlarında, mesleğimizin kutsal kabul edilen sembollerinden biri de olan beyaz önlüklerini birazdan törenle giyecekler. Bizler sevgili öğrencilerimizin bu güzel heyecanı ve coşkularına gönülden ortak olmak için buradayız" diyerek konuşmasına başladı. Beyaz Önlük Giyme Töreni'nin, temelinde usta-çırak ilişkisi yatan tıp eğitimi geleneğinin köklü bir parçası olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Akkın, "Genç meslektaş adaylarının önlükleri, bizzat hekimlik sanatındaki meslek 'ustası' hekimler ve hocaları tarafından giydirilir ve kendilerine adeta meslekte bir 'çıraklık onayı' verilmiş olur. Böylece tıp fakültesi öğrencisi olmanın ayrıcalığını ve gururunu daha bir derinden duyumsamaya başlar" diyerek, beyaz önlük giymenin önemini açıkladı.
Beyaz önlük giyecek öğrencilere seslenen Prof. Dr. Akkın, "Birazdan 'ustalarınızın' elinden giyeceğiniz ilk önlükleriniz, insana hizmet eden en kutsal mesleklerin başında gelen hekimlik mesleğimizde, beyaz rengi ile saflığı, tarafsızlığı ve temizliği ifade ediyor, tıpkı sizlerin saf ve temiz yürekleri gibi. Önlük doktor kimliği yanında, önemli bir sorumluluk yüklüyor. Tıp fakültesine girişle başlayan ancak tıp fakültesi ile bitmeyen bir sorumluluk, yavaşlamaksızın öğrenmeyi ve sürekli edinilen görgüyü gerektiren bir sorumluluk. Kısacası yaşam boyu devam eden bir zorlu bir süreç. Güçlü eğitim kadrosu olarak sadece tıbbı çok iyi bilen mezunlar değil, öğrencilerin 'iyi ve nitelikli' birer hekim olmalarını amaçlıyoruz. SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak bizler, doktor olmakla hekim olmak arasındaki ince ama derinlikli ve bir o kadar da önemli farkı, hekimliğin temelinde yatan insan sevgisi bağlamında ele alarak işlemekteyiz. Öğretim programımıza aldığımız insan bilimleri ve sosyal bilimler konuları ile de işlemeye devam edeceğiz. Hümanist tıp anlayışı çerçevesinde, önlüklerinizin ve yüreklerinizin yaşamınız boyunca saf ve temiz kalacağına inancımızın tam olduğunu şimdiden bilmenizi isteriz" diye konuştu.
Prof. Dr. Akkın, "Sevgili öğrencilerimizi, Cumhuriyetin 100'üncü yılında ülkemizin genç hekimleri arasında görmekten duyacağımız mutluluk ve gururu şimdiden paylaşıyor, kendilerine başarılı bir öğrenim hayatı diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından müzik dinletisi eşliğinde sunulan slayt gösterisinde SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin üç yıllık başarıları ve çalışmalarından kesitler paylaşıldı. Tören, toplu fotoğraf çekimi ve kokteylle sona erdi. - GAZİANTEP