Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu Açıklaması
"Güneydoğu'da devlet ve özel sektör işbirliğiyle kurulacak 2 3 milyar dolarlık tekstil yatırımı 50 bin kişiye istihdam sağlar"
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Güneydoğu'da devlet ve özel sektör işbirliğiyle kurulacak 2-3 milyar dolarlık tekstil yatırımının 50 bin kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi.
Holdingden yapılan yazılı açıklamaya göre, Konukoğlu, Ankara'da Uluslararası Yöneticiler Derneği (YÖNETDER) üyelerine yaptığı konuşmada, ortaokulu yarıda bırakarak çalışmaya başladığını belirtti. Yarım asırlık iş yaşamı sonrasında geldiği yeri, "hayalimde dahi tahmin edemezdim" şeklide değerlendiren Konukoğlu, Gaziantep halkının girişimci kimliği sayesinde kentin büyüdüğünü anlattı.
Konukoğlu, son yıllarda bürokraside hakim olan "hızlı karar alma" anlayışının, sanayileşme ve gelişmeye hız kazandırdığına dikkat çekti.
Türkiye'nin krizleri yaşayarak "deneyim" kazandığını, böylece dünyada etkili olan ekonomik krizleri en az sarsıntıyla atlatma başarısını gösterdiğini vurgulayan Konukoğlu, "2000'de şirketlerimizi satın almak için gelenlerin ülkelerinde bugün şirket alımları için boy gösteriyoruz. Avrupa'daki şirketlere müşteri oluyoruz, alıyoruz, hatta ABD'den 'gelin yatırım yapın' davetleri geliyor" ifadeleri kullandı.
Yerli malı kullanma önerisi
Konukoğlu, kamuda ithal makine alımını eleştirdi.
"Biz millet olarak el iyisiyiz" ifadesini kullanan Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Hükumetin yerli iş makinelerinin tercih edilmesi yönündeki genelgesine rağmen, kamu ithal makineleri tercih ediliyor. Genelgede yüzde 15'e varan oranda maliyet artışı olsa da yerli makinenin tercihinin yolu açılmış olmasına rağmen, kamu ithal makine alımında ısrar ediyor. Yerli makineler da en az ithal makineler kadar kaliteli, konforlu. Eğer var ise eksiklerimiz tercih edilme sürecinde hızla gideriliyor. İhracat yaptığımız ülkelerde tercih edilen yerli iş makinelerini ülkemizde satın alınmaması, ar-ge yatırımlarının da yapılmasını da engelliyor"
Tekstilin istihdamdaki yeri
Konukoğlu, " Türkiye'de tekstil sektörü cazibesini yitirdi" yönünde görüşler olduğu dönemde kendilerinin de yoğun girişimleri sonucu hükumetin iki yıl önce tekstil ithalatına ek vergiler getirdiğini, bu sayede sektörde 125 bin yeni istihdam sağlandığını kaydetti.
Konukoğlu, şunları belirtti:
"Tekstil sektörü Türkiye için her anlamda büyük önem taşıyor. İhracattaki, istihdamdaki rolü yadsınamaz. Türkiye'nin istihdam alanı olan tekstil, pamuk üreticisi olmamız sayesinde daha uzun yıllar ülkemiz açısından önemini koruyacaktır. Güneydoğu'da devlet ve özel sektör işbirliğiyle kurulacak 2-3 milyar dolarlık tekstil yatırımı 50 bin kişiye istihdam sağlar. Diriye de, ölüye de tekstil gereklidir. Sokakta sorsanız her 10 kişiden en az 3'ü tekstil ile doğrudan ilgilidir. Türk tekstili kalite, moda ve marka anlamında da dünyada kendisini kabul ettirmiştir."
YÖNETDER Genel Başkanı Önder Kıraç da Konukoğlu'na teşekkür plaketi takdim etti. - Gaziantep