Sanayiciye "Reach Projesi" Anlatıldı
Avrupa Birliği'nin (AB) Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkındaki REACH Tüzüğüne ilişkin EBSO üyesi sanayicilere yönelik seminer düzenlendi.
Avrupa Birliği'nin (AB) Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkındaki REACH Tüzüğüne ilişkin EBSO üyesi sanayicilere yönelik seminer düzenlendi.
Meclis Salonu'ndaki etkinliğin açılış konuşmasını yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Avrupa Birliği'nin REACH Tüzüğü esas alınarak Türkiye'de Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik hazırlandığını belirtti.
Türkiye'de yerleşik şirketlere kimyasal maddelerin 1 ton ya da daha fazla imal edilmesi ve ithal edilmesi durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na kayıt zorunluluğu getirildiğini vurgulayan Çiçekçi, çalışmayla insan ve çevre sağlığının korunacağını, maddelerin zararlarının değerlendirilmesine yönelik alternatif yöntemlerin özendirileceğini ifade etti.
Türkiye ihracatının büyük bölümünün kimyasala dayandığını aktaran Erdoğan Çiçekçi, "Kimya sanayinin yanı sıra tekstil gibi önemli sektörlerde de kimyasallardan faydalanıyoruz. Özetle hangi sektörde olursa olsun kimyasal kullanıyoruz. Bu nedenle AB Tüzüğü ve Türkiye'deki yönetmelik bizi yakından ilgilendiriyor" dedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Kimyasalların Kaydı ve Kontrolü Şube Müdürü Şeref Yılmaz ise AB müzakereleri çerçevesinde çevre faslının başlatıldığını, kimsayasal maddelerin insan ve çevre üzerindeki etkisinin de bu fasılda ele alındığını dile getirdi.
Kimyasalların yeterli ölçüde kontrol altında tutulmadığı taktirde insanlar için risk olduğuna işaret eden Yılmaz, "Kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni kısıtlanması büyük önem taşıyor" dedi.
Konuşmaların ardından AB REACH Tüzüğü'nün Uygulanması için Teknik Destek Projesi MSC Biyokimya Ekip Lideri Karl Heinz Cohr, katılımcılara bilgi verdi. - İzmir